![]() |
Dziękuję Całej ekipie za wspaniałe towarzystwo, a Tobie Tomek dodatkowo za zorganizowanie całości i relację która pozwoliła mi przemyśleć jeszcze raz ten wyjazd. Już dzisiaj piszę się na wyjazd na 81 rocznicę.
|
4 Załącznik(ów)
PS.1
Dziekuję Zbyszek za zdjęcia, które wykorzystałem w tej relacji! PS.2 Rambo wbił mnie w dumę informacją, że po tym wyjeździe po raz pierwszy od paru lat musiał wyprać wyściółkę z kasku :D Załącznik 127388 PS.3 Choć jak powszechnie wiadomo Tenerowcy :D w porównaniu do Afrykanerów :D to czyścioszki :D Załącznik 127389 Załącznik 127390 to znana jest też prawda „z kim przestajesz, takim się stajesz!” Załącznik 127391 Zdrowia wszystkim Czarnuchom! |
Dziękuję za opowieść .
|
Ja już wędkę szykuje na kolejny wyjazd. Zdrowia Dla Wszystkich Uczestników. Atomek SZACUN. STO LAT.
|
1 Załącznik(ów)
Załącznik 128241
Wiele słów goryczy ciśnie się na usta. Żeby je publicznie wypowiedzieć, potrzeba najpierw uporządkować myśli, by były zrozumiałe. Właściwie to krzyk przez zaciśnięte, martwe usta. Wołanie z przeszłości skierowane do współcześnie żyjących. Od dziś Wołyń kojarzył mi się będzie z Wołaniem, bo wciąż nieutulony ból, bo wciąż umiera, bo wciąż zatruta prawda. |
Przy obecnej narracji ten ból nigdy nie zostanie ukojony, nie rozumiem tego, czy my zawsze będziemy dbali o interes innych ? Co się stało z naszą Ojczyzną ?
|
4 Załącznik(ów)
Raport :
W sprawie budowy pomnika Rzeź Wołyńska w Domostawie w gminie Jarocin na Podkarpaciu. Od lokalesa: mieli ten pomnik we wrzesniu postawic, narazie równają teren. Może stanie w tym roku... Tak to wyglada na dzień dzisiejszy |
Chodzi o ten pomnik z sylwetka dziecka?
|
3 Załącznik(ów)
Boldun:Thumbs_Up: za raport.
Obstawiam problem z monetą. Samorządom się teraz nie zawsze śpieszy (realizacja "przedwyborczych" inwestycji) Cytat:
Załącznik 128427 Załącznik 128428 Załącznik 128426 |
No to czekam. Mam nadzieję, że się doczekam.
|
Mnie się wydaje, że nakład zrobionych prac przy pomniku jest spory: to doprowadzona droga, media, projekty, cokół i podwyższenie. Oczywiście wolałbym finał, ale cierpliwie czekam. Czekam tym bardziej, jak słyszę skowyt o jakimś klinie wbijanym pomiędzy UA i PL zamiast wdzięczności za sprawiedliwość dziejową.
Nierozliczone zbrodnie sprzed 80 lat i pozostająca w ich cieniu gloryfikacja sprawców budzi ciągłe emocje. Zwłaszcza w dobie trwającej wojny za naszą wschodnią granicą, jak w soczewce obserwujemy zwiększony sentyment UA do wojskowych formacji UPA i SS kolaborujących w latach IIWŚ z Niemcami. Utwierdzam się w przekonaniu, że elementem najbardziej różniącym nasze (PL i UA) społeczności jest pojęcie prawdy historycznej (patrz Podział cywilizacji Feliksa Konecznego). Celowo nie używam słowa naród, bo w świetle kolejnej różnicy, czyli władztwa oligarchów, zdaje się to nie mieć żadnego znaczenia. Jeśli nawet postępująca faszyzacja nie jest celem, a tylko sposobem, powinna budzić niepokój i ostry przeciw, a tymczasem jest niedostrzegana i ignorowana. Wiele emocji towarzyszyło przy wręczaniu prezydentowi UA najwyższego polskiego orderu, kiedy ten wystąpił z naszywką nawiązującą do faszystowskiej zamiast narodowego godła, przekomarzaliśmy się, że być może to, co widzimy, wcale nie jest takie straszne, że to może onucowa propaganda itp., wiele emocji towarzyszyło, kiedy oczekiwaliśmy symbolicznej skruchy w 80 rocznicę Wołynia mając w zamian gloryfikację morderców w imię rzekomego wojennego prawa do integracji... Wpływowe ukraińskie diaspory w USA i Kanadzie (patrz Wiktor Poliszczuk) decydują o kształcie dzisiejszej UA, a historia zatacza koło. W sobotę, w czasie wizyty w Kanadyjskim Parlamencie, w owacji na stojąco Ż. uhonorował obecnego tam Jarosława Hunkę- weterana Waffen-Grenadier-Division der SS-Galizien, nazywaną swojsko SS Hałyczyna https://x.com/TheCanadaFiles/status/...839811498?s=20 |
Ostatni akapit - jprdl.
|
Nosz kulwa faszystę nagrodzili ??? Dalej udajemy, że to ruska propaganda. :mad:
|
Cytat:
Coś tam wyżej było o uczciwości czy prawdzie, czy jakoś tak... A potem przychodzi taki Melon i niesprawdzone, nierzetelne "pseudofakty" idą w świat. |
Cytat:
Cytat:
Grubo zagrałeś, ale widać, emocje Cię poniosły. Melon niestety ma rację. Faszystę znanego z imienia i nazwiska nagrodzili owacyjnymi oklaskami na stojąco za to tylko, że tam był. W Parlamencie, nie gdzieś pod sklepem! Tego się nie da odwidzieć. Obnażony został schemat: propaganda ukraińska podsuwa temat i bez weryfikacji klaszczą wszyscy! To poszło w świat! To zwykłe krętactwo! Przewodniczący wziął winę na siebie- i to jest półprawda. Nieprawdziwe jest to , co piszesz, że to była jego własna inicjatywa, bo stoi za nią najliczniejsza, wpływowa diaspora banderowska! Do Parlamentu nie zaprasza się ludzi z ulicy. To najprostsze rozwiązanie do zamiecenia problemu pod kanadyjski dywan. Zamieszczając filmik, bardziej interesuje mnie postawa panaŻ. Cieszy się jak dziecko z niespodzianki, z „weterana- bohatera, obrońcy niezawistimej Ukrainy przed sowietami w 1943”. Jaki on biedny i naiwny! od dwóch dni obserwuję, jak służby dwoją się i troją, by rozwiać problem i to dopiero jest interesująca lektura. Upomnieli się o prawdę Żydzi, ale jakoś cicho sza, że mordowani byli jako obywatele państwa polskiego. To przeproszenie to jest półprawda. PS. Sugerujesz, że naszywkę na bluzę też mu przyszyli we śnie? Jak by nie patrzeć jest urzędującą głową UA z dużym poparciem izb i elit rządowych wybieranych i popieranych przez większość obywateli. Wyniki ich rządzenia w zakresie interesującym nas w tym wątku widać aż nadto. To są fakty. |
Nie neguję przeszłości tego człowieka, ale sposób prezentacji przez Ciebie tego wydarzenia jednoznacznie sugerujący, że Zełeński i strona ukraińska z pełną świadomością i premedytacją gloryfikował naziola (co jak się okazuje po niezbyt długim reaserchu nijak ma się do prawdy).
|
Oj zimiok pie...lisz dokładnie to co faszysty chcieli pokazać, weź zdejmij te kolorowe okulary i spójrz w lustro czy na pewno Polska to twoja ojczyzna.
Tomek dobrze prawi, że w tej zaje...cie demokratycznej Kanadzie to prawie druga mniejsza Ukraina jest. https://www.youtube.com/watch?v=GIkQ...oniecTVToronto |
Hehe :) typowe dla ludzi mocno ograniczonych intelektualnie. Jak nie ma argumentu to zarzucić brak patriotyzmu.
PS. Bardzo lubię moje tęczowe okulary. W ogóle dobrze mi z tęczą. Na tyle dobrze, że po ostatnich wydarzeniach w Dąbrowie Górniczej rozważałem nawet powrót na łono KKat. Wysłane z mojego CPH2205 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Myślę, że zrobił to już speaker przyznając, że gloryfikacja ziomka z ss galizien była jego indywidualną decyzja, której z nikim nie konsultował.
Wysłane z mojego CPH2205 przy użyciu Tapatalka |
Słowa wypowiedziane na tym szczeblu idą w świat i zostają zapamiętane, a tłumaczenie po fakcie nic nie wnosi.
W Gori widziałem ludzi, którzy zapalają świeczki pod pomnikiem stalina i uklękają żegnając się, podobne obrazki widziałem również na Ukrainie pod pomnikiem bandery, dla nich pozostaną bohaterami i nic tego nie zmieni. |
Cytat:
https://de.wikipedia.org/wiki/Jaroslaw_Hunka I mam udawać, że wpuszczają na parkiety pijaczków i inny element na spotkanie z prezydentami bez sprawdzania ??? Całe szczęście, że przeszedłeś psychotesty bo bałbym się na drodze. |
O mój jeżu.... wkleiłeś link do artykułu utworzonego 25.09.2023, żeby udowodnić, że pełno było chłopa w sieci .... 23.09.2023 xD
EOT z mojej strony Wysłane z mojego CPH2205 przy użyciu Tapatalka |
Co to w ogóle znaczy „nie wiedzieli”, „nie sprawdzili”? To jest parlament, do którego ponoć ma być jakiś szacunek i ma jakąś moc sprawczą, ma być jakąś władzą, która narzuca, sankcjonuje jakieś pisemka.
To się nie trzyma kupy. Dzisiejszy świat to jedno wielkie prowizorium. Zwłaszcza w krajach, podobno, rozwiniętych. Edukacja, służba zdrowia czy rządy to kpina. Chłop wchodzi do kanadyjskiego parlamentu, bo ma kwity ukraińskie i nosi pieluchę i już brawa i medale dostaje. Tak to wygląda. Nikt nie sprawdził co robił i kim jest. Idź pan do US albo po dotacje czy pożyczkę to ci do dupy zajrzą. Pozdrawiam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Co do tego pełna zgoda. Ale wina i odpowiedzialność spoczywa po stornie gospodarza, czyli Kanady.
A post ATomka (nad postem Melona lepiej spuścić kurtynę milczenia) próbuje, nie wiem po co i dlaczego, przerzucić to na Żeleńskiego i delegacje ukraińska. Wysłane z mojego CPH2205 przy użyciu Tapatalka |
Podziwiam Cię Atomek za spokój jak piszesz , że znak żółty bandery to ten sam co czerwony z 1943 gdy gość bardzo inteligentny twierdzi- to nie prawda bo jest żółty.
|
Zimiok, doskonale rozumiem Twój sposób postrzegania zdarzenia i tylko dlatego wciąż się z nim nie zgadzam i odpowiem Ci na Twoje natarczywe oszczerstwa: nieuczciwość, nieprawdę, zamieszczanie niesprawdzonych, nierzetelnych "pseudofaktów" i pomawianie panaŻ o gloryfikowanie"weterana".
Cytat:
Cytat:
Ale tu, niestety, o żadnej odpowiedzialności nie ma mowy. |
IPN zbada przeszłość nazisty odznaczonego przy okazji wizyty Zełenskiego. Chodzi m.in. o zbrodnię w Hucie Pieniackiej.
https://polskieradio24.pl/5/1222/art...ie-pieniackiej |
Tak dla rozświetlenia kto odpowiada za sprawdzenie zaproszonych gości i bezpieczeństwo . Pomyłka , moja żona miała na drugie pomyłka jak mawiał komisarz Ryba.
https://www.youtube.com/watch?v=opvz...nel=TorontoSun |
hej !
tak jak piszesz Melon to nie zadna pomyłka ani ch.j wie co tylko działanie z premedytacja -taka mała 'przypadkowa" rehabilitacja ss przy okazji przyjazdu zelenskiego wiedzieli ze bedzie mu miło - ukrainian hero canadian hero -to sie w pale nie miesci co się dzieje za spektakl na swiecie -jeszcze konca nie widac a juz wiemy ze to się dobrze nie skończy |
2 Załącznik(ów)
Krzyże w polach, mogiły, symboliczne upamiętnienia ludobójstwa na Kresach Wschodnich⌠Odnalazłem w nich maleńki fragment wciąż żywej tragedii i dziejowej niesprawiedliwości, o której nie sposób zapomnieć.
Święto Zmarłych na Mazowszu mija mi na przygotowaniu grobów i wspomnieniach. Jest podniosłe, ale bez łez żalu, którym pozwoliło się wypłynąć wcześniej, kiedy był na to czas przy bezpośrednim pożegnaniu zmarłego. A na Kresach? Jak parszywa jest sytuacja, kiedy się tego zabrania stosując równie parszywe metody... Chory, pokoleniowy strach przed przyznaniem się do winy. Jak wytłumaczyć szlachetne pobudki budowania państwa mając za plecami rozkopany dół śmierci samych tylko kobiet i dzieci i stos setek wydobytych czaszek z roztrzaskaną potylicą? Jak wytłumaczyć roztrzaskanie krzyża -symbolu mającego chronić przed wiecznym zapomnieniem? Jak wytłumaczyć wydawanie zakazów wjazdu dla czczących pamięć o ofiarach? Załącznik 129432 Jutrzejszy Dzień Wszystkich Świętych będzie pod znakiem roztrzaskanego krzyża z Parośli. Był to jedyny taki z napisem, że zbrodni dokonali ukraińscy nacjonaliści, zrobiony przez wrażliwego Ukraińca. Stał 49 lat strzegąc dołu śmierci i wskazując drogę wśród gęstego lasu. Uderza podobieństwo krzyża do ofiar, na których straży stał. Rozbity w tym samym miejscu, może nawet tym samym obuchem. Przy nim symbolicznie zapalam ZNICZ PAMIĘCI "Za nimi trudy, za nimi męka... Tym co na zawsze odeszli - Pamięć Święta" Załącznik 129433 |
Bardzo to smutne Tomek, nie wchodząc w politykę zło nas zewsząd otacza i punktuje ile mogę sobie pozwolić, jeśli nie ma krzyku to jedziem dalej. Krew się gotuje, czy nie liczni to widzą ?
|
Większość szczególnie młodych obywateli na to gdzieś, inni odwracają głowę w druga stronę i choć mają zdanie w kwestii, nie wyrażają go. Nieliczni o tym mówią, szczególnie ci których w jakimś stopniu to dotknęło. Dla świata nie liczyć się nawet dziecięce życie. Wystarczy spojrzeć co żydzi zrobili w obozie dla szukających schronienia przed ich bombami.
A świat klapie ich po ramieniu i daje przyzwolenie żeby zajebać małych terrorystów zanim urosną. |
Popatrz ATomku ze strony Ukraińców żadnego najcichszego nawet przepraszam,
o Mordach na Polakach cicho sza...., "bo niepoprawnie politycznie o tym mówić, kiedy trwa wojna" A czy poprawnie w tej sytuacji udzielać niczym niekontrolowanej pomocy, na nasz koszt? Czy to jest jeszcze pomoc, czy nasza głupota? https://www.youtube.com/watch?v=PwhDNOlK0OU |
Nie jest dobrze , już swoich prokuratorów mają. :mad:
https://kresy.pl/wydarzenia/70-letni...ncow-w-polsce/ |
....i to jest wyrok polskiego sądu :mur::mur::mur:
|
Będąc 10 listopada na Zaduszkach Wołyńskich, słuchałem Pani Ewy Siemaszko, badacza zbrodni ukraińskich nacjonalistów na Polakach z lat 1939-1947. Zauważyła, że nie ma szans na jakąkolwiek współpracę strony ukraińskiej, ze względu na brak tam jakichkolwiek ośrodków, grup społecznych, nie wspominając o politykach i partiach otwartych na polską krzywdę w sprawie godnego pochowania ofiar i rozliczenia sprawców. Inni prelegenci podkreślali wzrost kultu morderców, który rozrósł się wśród społeczeństwa, a przede wszystkim w aparacie państwowym, przy aktywnej współpracy mieszkających w Polsce obywateli U.
Całość wieczornicy do obejrzenia tutaj: https://youtu.be/5LifsLzmtiI?feature=shared Dobre są romantyczne refleksje... Ja naukowe wywody chciałem poprzeć dwoma gorącymi sprawami: 1. Zatrzymanie przez bezpiekę byłego doradcy prezydenta UA https://kresy.pl/wydarzenia/arestowy...lski/?swcfpc=1 2. Cd tego, co przed tygodniem wspomniał Kylo: wczorajsze osadzenie w więzieniu na 7 miesięcy Andrzeja Łukawskiego,działacza Kresowego za wpisy anty banderowskie, na wniosek związku ukr. w Polsce Rodzina Andrzeja Łukawskiego pochodzi z Wołynia. Jego ojciec i czterech stryjów walczyło w szeregach 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty AK. Jest redaktorem i wydawcą Kresowego Serwisu Informacyjnego, a od kilkunastu lat jest organizatorem Marszu Pamięci o ofiarach ukraińskiego ludobójstwa, organizowanego corocznie 11 lipca w Warszawie. Jest także głównym koordynatorem Ruchu Społecznego Porozumienie Pokoleń Kresowych, z którego inicjatywy m.in. w sierpniu br. podjęto prace nad projektem ustawy o zmianie ustawy Kodeks Karny w sprawie penalizacji ideologii OUN w Polsce. Nie mam nic wspólnego z tą partią, ani z żadną inną, ale najszybciej można dowiedzieć się o co chodzi z tej konferencji prasowej, znajdującej się w tym artykule: https://kresy.pl/wydarzenia/70-letni...zku-ukraincow/ |
Tomek strasznie delikatnie piszesz za co człowieka posadzili. A posadzili za taki wpis- znajdzie się kij za banderowski ryj. Gdzie tu jest wzmianka Ukrainiec itp. ???
https://www.youtube.com/watch?v=Erv5...9B%C4%87-WinTV |
A podeślij cały wpis/ wpisy.
|
Na granicach z UA kierowcy już nie wytrzymują i nie ma się co dziwić, szczerze im współczuję.Ale jak już słychać Slawa Ukrainie! A później Smert Lachom ! To brakuje mi słów.
|
Cytat:
Co prawda nie wpis. Podejrzewam, że Pan Andrzej dostał wyrok za całokształt swojej publicystyki. http://ksi.btx.pl/ Nitka co prawda prawacka, ale znajdziesz w niej namiary na sam wyrok i dalszą drogą procesową, która doprowadziła Pana Andrzeja do zarządzenia wykonania warunkowo zawieszonej kary pozbawienia wolności. Personalia skazanego; ANDRZEJ ŁUKAWSKI Cytat:
Wyłuszczenia moje. |
Wszystko jasne, prezydent sługa czyjegoś narodu to czego można się spodziewać w swoim kraju po sądzie jak ma się swojego prokuratora. :mad:
|
|
1 Załącznik(ów)
Jest termin odsłonięcia i poświęcenia monumentu dłuta Andrzeja Pityńskiego „Rzeź Wołyńska” w Domostawie.
Nastąpi to 14 lipca 2024 r. „Uroczystość odbędzie się w tym dniu niezależnie od stanu zaawansowania prac” – zapewnił w piśmie prezes Zbigniew Walczak prezes Społecznego Komitetu Budowy Pomnika. Więcej W Nowym Dzienniku |
Cytat:
|
Określenie tyczyło się poniższej nitki, z której pochodzi cytat. ale to juz sobie wyciołeś. Więc ponowię, bo mogło z kontekstu faktycznie wynikać, ze dotyczyła portalu pana Andrzeja.
https://wprawo.pl/7-miesiecy-wiezien...ch-ukraincach Czy dobra/zła; wiarygodna/niewiarygodna nie podejmuje się. |
1 Załącznik(ów)
Załącznik 130076
To zdjęcie banderowców wziętych do niewoli podczas walk zamieściła ukraińska ambasada w Polsce i fałszywie podpisała jako : Ukraińcy deportowani w ramach akcji "Wisła". Bardzo dobrze obrazuje to skalę problemu związanego z pamięcią, czym była Akcja Wisła. Propagowanie na siłę idei symetryzmu w kontrze do ukraińskiego ludobójstwa na Polakach, Czechach, Żydach w latach 1939-1947w ramach oczyszczania etnicznych ziem ukraińskich z obcego elementu trwa i ma się coraz lepiej w związku z dostępem do wszelkich mediów. Wszystko to coraz bardziej emocjonalne bez poparcia w faktach i liczbach. Związek Ukraińców w Polsce nazwał Akcję Wisła zbrodnią przeciw ludzkości i zażądał wszczęcia postępowania w polskim IPN. Oto krótki wynik oficjalnego śledztwa w sprawie, prowadzonego według archiwalnych materiałów : https://kresy.pl/wydarzenia/ipn-umor...o-akcji-wisla/ |
Brak słów. Będzie wojna. Komuś mocno zależy na budowaniu fałszywej historii , do której dorobi się usprawiedliwienie i przyczynę .
Wszyscy wiedzą przecież, że jakby Polacy nie zaatakowali stacji radiowej w Gliwicach, nie byłoby 2 wojny światowej ;) |
Jako szersze spojrzenie na sytuacje w Galicyji, polecam książkę. Niestety po angielsku, ale można użyć tłumacza.
The Reconstruction of Nations. Snyder Timothy. https://beersandpolitics.com/wp-cont...of-Nations.jpg |
To nie jest zaskakujące, a czego mogliśmy się spodziewać ?
Jeszcze tylko okrzyk ruska onuca... |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:06. |