Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Tanie paliwo? (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11351)

Lepi 19.01.2012 22:48

Cytat:

Napisał szymon25 (Post 216198)
paliwo moze kosztowac i 6 zl ale niech zarobki wzrosna. A nie paliwo w góre a zarobki w dól.

Od wychodzenia na ulice zarobki nie rosną.
Siwy :Thumbs_Up:

Czarek40 19.01.2012 23:06

Cytat:

Napisał Lepi (Post 216287)
Od wychodzenia na ulice zarobki nie rosną.

Ale od siedzenia d... tym bardziej.;)

Dzieju 19.01.2012 23:13

Cytat:

Napisał bliźniak (Post 216189)

Inicjatywy są ok ale ta konkretna nie ma szans powodzenia o które chodzi czyli spadek cen paliwa.
Na dystrybutorze jest jasno napisane że minimalna dawka tankowanego paliwa to 2 ltr, więc na miejscu wlaściciela zablokował bym dystrybutory co by darować sobie groszową sprzedaż ewentualnie zamknął stację z powodu awarii.
Powiedzmy że uczestnicy zablokują stację a właściciel nie wezwie policji czy straży miejskiej w celu usuniecia nieproszonych gości to o ile mniej sprzeda? 100 czy 200 litrów? czy to bedzie miało jakieś znaczenie finansowe dla niego w skali miesiąca? Wystarczy że podjedzie jeden autobus czy ciężarówka i kupi 200-800litrów i się wyrówna.
Sambor przedstawił wykresy co się składa na cenę paliwa , cpn-y zarabiają znikomą kasę za to sporo pochłaniają wszelkie inne obciążenia.
To niby z czego ma taki właściciel stacji spuścić?
Na LPG też chyba tylko ok 20gr zarabiają.
Przyczyną takich cen nie są stacje paliw.

Niestety takie są realia które z resztą wcale mi sie nie podobają.
Ale żeby nie było że popieram te wariackie ceny paliw jestem za inicjatywami ale bardziej realnymi które mogą pomóc nam w tej kwestii.

Czarek40 19.01.2012 23:55

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 216299)
Ale żeby nie było że popieram te wariackie ceny paliw jestem za inicjatywami ale bardziej realnymi które mogą pomóc nam w tej kwestii.

To tylko " Nowy Porządek Świata " nas ratuje... :stop::fool:????

chworz 20.01.2012 00:22

Cytat:

Napisał piotreklodz (Post 216199)
W tym momencie mam wrażenie że nasze kochane państwo robi sobie z ludzi beszczelnie jaja kolejnymi podwyżkami.

Eeee... jaj nie robi. Uczy się gospodarować nie swoimi pieniędzmi. Jeżeli przestane radzić sobie z moimi finansami i zacznę wydawać więcej niż zarobię, pójdę w ślad naszego rządu i będę obrabiał słabszych i nic nie mogących zrobić.
Bierzmy przykład z góry

bliźniak 20.01.2012 10:28

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 216299)
Inicjatywy są ok ale ta konkretna nie ma szans powodzenia o które chodzi czyli spadek cen paliwa.
Na dystrybutorze jest jasno napisane że minimalna dawka tankowanego paliwa to 2 ltr, więc na miejscu wlaściciela zablokował bym dystrybutory co by darować sobie groszową sprzedaż ewentualnie zamknął stację z powodu awarii.
Powiedzmy że uczestnicy zablokują stację a właściciel nie wezwie policji czy straży miejskiej w celu usuniecia nieproszonych gości to o ile mniej sprzeda? 100 czy 200 litrów? czy to bedzie miało jakieś znaczenie finansowe dla niego w skali miesiąca? Wystarczy że podjedzie jeden autobus czy ciężarówka i kupi 200-800litrów i się wyrówna.
Sambor przedstawił wykresy co się składa na cenę paliwa , cpn-y zarabiają znikomą kasę za to sporo pochłaniają wszelkie inne obciążenia.
To niby z czego ma taki właściciel stacji spuścić?
Na LPG też chyba tylko ok 20gr zarabiają.
Przyczyną takich cen nie są stacje paliw.

Niestety takie są realia które z resztą wcale mi sie nie podobają.

Bardziej chodziło mi o to, że będzie korek na A4 i o tych, którzy nie chcieli by w nim utknąć niechcący. Jestem jak najbardziej za przynajmniej zatrzymaniem wzrostu cen paliw, o czym pisałem już dużo postów wcześniej, ale mniej inwazyjnymi metodami - jakkolwiek na pewno większy wpływ na cenę paliw ma koncern niż konsument, ale o tym też już pisałem. A Orzełek, czytałem gdzieś, podobno obniżył nawet ceny hurtowe paliw, mam rację?

Piotr B 20.01.2012 19:06

Proponuje nie blokowanie dróg, czy stacji benzynowych tylko SWOICH PRACODAWCÓW!
Bo kiedy zaczną nam płacić godnie za naszą prace to cena paliwa nie będzie dla nas taka straszna. Proponuję porozmawiać z Niemcem, Francuzem czy Duńczykiem, problem paliwa nie jest tam na pierwszym miejscu, bo oni normalnie zarabiają.
W pracy wciąż słyszę, że niestety zapłacą nam mniej bo...
"ciężka sytuacja w kraju"
"kryzys"
lub
"dostaliśmy mniej pieniędzy na wykonanie tego projektu"
Tylko jedno mnie dziwi, skąd kasa na premie, nagrody, służbowe samochody, służbowe złote karty itd?
Problem tkwi w naszych zarobkach a nie w tym że cene paliwa równa się do europejskiej średniej

Lepi 21.01.2012 12:24

Próbowałeś kolego zrobić coś kiedyś sam, czy zawsze uważałeś, ze należy Ci się praca i pieniądze od kogoś innego? I to w wysokości jaką Ty uznasz za "godną"?
A może marzą Ci się czasy kołchozów?
Dania, Francja i Niemcy stoją przecie otworem...

NaczelnyFilozof 21.01.2012 14:34

Cytat:

Napisał Piotr B (Post 216424)
Proponuje nie blokowanie dróg, czy stacji benzynowych tylko SWOICH PRACODAWCÓW!

Problem tkwi w naszych zarobkach a nie w tym że cene paliwa równa się do europejskiej średniej

Mylisz się.

U nas w maleńkiej gminie jest wiejska biblioteka. Taka sala 4x10m.
Pracuje Pani Biblotekarka.
No i druga bibliotekarka.
Do tego maleńka biblioteka mieści się w budynku Urzędu Gminy.
Bibloteka ma swoją panią księgową. Odzielną od Urzędu Gminy.
W dodatku ta bibloteka ma soją PAnią DYREKTOR.
Czyli miesięcznie wynagrdzenia 7000netto + 2x brutto= 14 000 zł

W DAni, Niemczech, UK to by nie przeszło.

W PL są setki gmin i schemat powielamy.

Ci LUDZIE muszą zarabiać. Więc to logiczne że głupi naród musi łożyć kasę w podatkach, akcyzie, Vacie...

To się NIGDY nie zmieni :)

Lepi 21.01.2012 14:51

Masz rację Naczelny. U mnie też jest taka biblioteka. Oczywiście upraszczasz a na uproszczenia trzeba uważać bo idąc dalej można stwierdzić, że gdyby tak zlikwidować te etaty i zatrudnić jedna ogarnięta osoba to trzy pozostałe zostały by na zasiłku i znowu podatki na zasiłki ;)
Poza tym te panie pewnie, jak Piotr B uważają, że im się przecież należy i chcą więcej :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11.