![]() |
|
Cytat:
|
Czyli tylko bezpośrednio na Biszkek. No to jest jakieś światełko w tunelu.
|
Sprawdziłem, Turkish kosztuje z WAW 2200 zł w obie strony. Chyba wiem co będę robił w sierpniu...
|
Sambor a idzie tam pożyczyć jakieś moto co jeździ po ludzku? To co widziałem to gruz był i stopniowo się rozkładał po drodze.
|
Cytat:
Jeśli ktoś planuje na 10 dni, to nie opłaca się swojego ciągnąć i można zaryzykować, jak na dłużej to już można się zastanawiać. |
No to chyba Norwegię mi szlag trafił. Kolega z Norge pisze, że jedna z gazet podała, że nie planują otwarcia w 2021 i mówią aby Norwegowie szykowali się na wakacje w kraju. Dubel - jak to widzisz?
|
Cytat:
|
Kto zaszczepiony na Islandie moze bez testöw i kwarantanny :)
|
Cytat:
|
Ogoszenia
Wejście na pokład samolotu tylko dla podróżnych dysponujących zaświadczeniem o ujemnym wyniku testu PCR 19.2.2021 . Obowiązek poddania się dwóm testom przesiewowym dla wszystkich przylotów pozostaje w mocy. Podróżni z dodatnim wynikiem testu uzyskanym w pierwszym badaniu przesiewowym mogą zostać poddani izolacji w wyznaczonym miejscu. Tymczasowe środki podejmowane na granicy mają na celu szybsze poluzowanie ograniczeń w kraju. Osoby dysponujące ważnym zaświadczeniem o szczepieniu nie muszą poddawać się testowi PCR przed wejściem na pokład samolotu i są zwolnione z konieczności poddania się testom przesiewowym i kwarantannie na granicy. 1 maja Islandia wdroży nowy system bazujący na mapach ECDC z oznaczeniami kolorystycznymi. Od 20 stycznia nie zidentyfikowano żadnych przypadków transmisji poziomej, tj. między członkami społeczeństwa. |
Ja się zastanawiam mocno czy nie ewakuować się do Wietnamu na ten rok na przeczekanie co będzie dalej w naszej pięknej Europie :/
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka |
Jedynym bezpiecznym lądem są bieguny , jakieś bezludne wyspy no i środek oceanów lub morza.
Czyli jak najdalej od cywilizacji. |
Jedynym bezpiecznym ladem jest Jacht Dzieja ;)
Nawet brzmi jak NADZIEJA! :) |
Przy przekraczaniu granic Niemiec dostajesz info o obecnych regulacjach: https://bmg.bund.de/covid19
|
Otwarty jest od wczoraj Tadżykistan. Na razie granice lądowe zamkniete, ale mam info, że to kwestia dni i otworzą. Rosja pozostanie raczej zamknięta. Można będzie się jednak przewieźć i mam sprawdzone info, że nie zabraknie też w tym roku dobrych motocykli do wypożyczenia...
|
Cytat:
Też takiego otrzymałem. Akcja z minionego poniedziałku. Wiadomość wysłana z numeru niemieckiego. |
To jakiś automat rozsyła :)
Mieszka "na granicy " po każdy zalogowaniu do obcego operatora i "powrocie " do sieci DE dostaję takiego sms-a |
Fajna strona pokazująca ograniczenia: https://www.skyscanner.pl/ograniczen...rosja/29475334
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Wiec chyba logiczne, ze Polska swieci się na szaro, bo to nie kraj za granica. Logiczne rozumowanie potrzebne. |
Kolega zeznaje że żadnych pytań na granicach przez Słowację,Węgry do Rumuni i z powrotem
|
Heja,
Cos ktos moze wie na temat Ukry lub Bialorusi - taki pomysl na tegoroczna majowke. Pozdr Przemo |
Sambor
Widziałem wpisy adv na fb, może coś więcej na temat możliwości wyjazdu??? |
Cytat:
|
Nie do końca tak jest. Negatywny test uprawnia jedynie do skrócenia kwarantanny. I tak trzeba się jej poddać.
|
Cytat:
Na potwierdzenie moich słów , że można wjechać na UA: Zwolnione sa z samoizolacji: - osoby, które mają negatywny wynik badania na obecność COVID-19 w łańcuchowej reakcji polimerazy, którą wykonano nie wcześniej niż 48 godzin przed przekroczeniem granicy. (test PCR) źródło : https://covid19.gov.ua/en/border |
Sorki. Mój błąd. Kwarantanna ulega skróceniu jak robisz test po wjeździe. Jak wjeżdżasz z ważnym testem to nie ma kwarantanny jak napisałeś.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Czasami mimo wszystko warto zapłacić za ten nieszczęsny test.
Załącznik 105298 Pozdro z Deutsche Sud-West Afrika ;) |
Ty se kolego czosnek chyba chcesz tu nagrabić :osy:.
Jak tam w tej Namibii? Daj więcyj fotków. |
Namibia zajebista jak zawsze. Wincy zdjęć to może później jak znajdę jakiś lepszy dostęp do neta.
|
O cholera! Pisz, dodawaj zdjęć...
|
Nie dawaj zdjęć chorych na cholerę:bow:;)
|
Cytat:
Cena dzienna 159 pln - czyli dobra tylko na Ukre wymagaja PCR - RT. https://epixpert.pl/testy-covid-prze...SAAEgKYRPD_BwE Ktos wie gdzie najtaniej to mozna zrobic - najlepiej w Wawie? https://poland.mfa.gov.ua/pl/consula...jazdu-i-pobytu Ktos uswiadomi jak z powrotem - bo grzebie i jakos mi sie rozmydla wszystko. |
Z powrotem chyba tak samo. Teścik żeby nie było kwarantanny.
|
A czy szczepionki cokolowiek pomagają w wyjazdach? Z tego co widzę to i tak trzeba mieć testy.. Przy wyjeżdzie do ogarnięcia a jak to działa przy wjeździe? Np lecisz na tydzień na offa w Bośni..wjazd ogarniesz na teście zrobionym w PL a powrót ? Trzeba w Bośni ogarnąć gdzieś i tyle ?
Wyjaśnicie jak krowie na rowie? ;) |
Cytat:
Tanio PCR może być trudno w Wawie. Drogo, sprawnie i bez kontaktowo ostatnio sporo korzystałem z Warsaw Genomics. Płaci się on line, dostaje numer, idziesz na miejsce, pobierasz probówkę, wymazujesz się np. w aucie, podpisujesz, wrzucasz i masz wynik dość niedługo. Cytat:
jeszcze nie próbowałem ale wydaje mi się, że na to się szykują. Po pierwszej dawce dostaje się formalne zaświadczenie (pacjent.gov.pl) w dwóch językach więc chyba szykują się pod honorowanie. Nie spotkałem kraju, który honoruje. Warto patrzeć na CDC (USA): oni mimo szczepień nie zalecają podróży, ale dane lotnicze pokazują, że wzrost mobolności o 100%. |
Cytat:
Chcą, aby podróżny miał zaświadczenie: a. Czy jesteś szczepiony b. Kiedy miałeś ostatni test c. Czy chorowałeś. Info z porannego Radio Szczecin. Coś się na pewno wykluje w ciągu miesiąca/dwóch. |
No coś musi się zadziać bo to kraje które żyja z turystyki..
|
Tajladia oferuje dwutygodniową kwarantannę przed podróżą dalej. Albo hotel, klub golfowy, albo jacht. Napisałem do hoteli - odpowiedzieli, żeby się wstrzymać, bo cały czas coś się zmienia.
|
Na dziś potwierdzenie szczepienia możesz sobie wsadzić do szuflady. Żona wróciła z Sycylii i żeby wyjechać test i żeby wrócić do kraju drugi wykonany na Sycylii by nie pójść u nas na kwarantannę. Jest zaszczepiona od dawna dwoma dawkami fajzera. To jest zmowa i ruchanie na kasę moi drodzy z tymi testami, nie musicie wydawać kasy na ten cały pcr. Starczy test wymazowy antygenowy za 150 zł, u mnie wynik dają w 3 językach, PL, GB i DE jeżdżę na niego, nikt mi nigdy go nie zakwestionował, żonie zresztą też. Pcr po angielsku 460 zł i to jest spekulacja na zwykłej ludzkiej potrzebie, koszty wykonania takiego testu to dla laboratorium to 46 zł.
W IT test kosztuje 32 euro jeśli zrobiony w laboratorium i 22 w aptece + 20 za pobranie. I tam dziennie robi się ich od 350 do 400 tys bez żadnej łaski, zapisów, kolejek czy zleceń od lekarza rodzinnego. Nie trzeba jechać do Tajlandii, wystarczy do Serbii, za 1500 dolarów masz pobyt i dwie dawki. |
Cytat:
|
z tym dymaniem co Adagio pisze to absolutnie się zgadzam.
miałem już okazję się testować za te 450 i wiem to, ze jedynymi, którym nie zależy na końcu tego chujograjstwa są właśnie jaśniepaństwo z tych budek.... np na stadionie. jakoś na początku kwietnia lecę do Gruzji - tam również muszę mieć test. pewnie ten droższy, niby nie ja płacę ale wkurw jest. przed powrotem kolejny??? ja i tak mogę pracować z domu ale nie chcę rodziny uziemiać. m |
Cytat:
|
Źle Cię zrozumiałem. Ja pisałem tylko o powrocie do Polski.
|
Cytat:
Zwolnienie z kwarantanny: "osoby posiadające negatywny wynik testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV-2 wykonanego, przed przekroczeniem granicy, w okresie 48 godzin, licząc od momentu wyniku tego testu,? Źródło: https://strazgraniczna.pl/pl/k-wjazd...u-granicy.html |
Cytat:
Nie będę was fotami denerwował. Wrócę w kwietniu to wrzucę... |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:44. |