Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Szynszyll garaż (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38530)

Jarczoq 18.10.2025 16:59

Po kiego grzyba bić pianę na temat takich kombinacji, skoro są dostępne filtry dedykowane ?! Zamiennik, czy ori ma w tym przypadku mniejsze znaczenie. Co innego jakość. I tu warto dyskutować, a właściwie wymieniać informacje. Telepanie klawiatury, czy napinacza łańcuszka przy rozruchu po dłuższym postoju nie zawsze jest spowodowane filtrem. Bardzo często (szczególnie w dużej magistrali) spowodowane jest to "tłustą wodą". Wystarczy zmienić na W40 lub lepiej i po problemie.

Melon 18.10.2025 19:12

Dobrze prawisz wlewasz gęsty kit i cały ten kit nie idzie przez filtr tylko przez zawór przelewowy lub w ogóle nie idzie bo zawór się nie otworzył w zamienniku :D

pałeł 18.10.2025 19:58

Ciekawa teoria :D takie Ciekawe rzeczy piszecie :) wynika z tego ze wkład filtracyjny jest wieczny i nie moze ulec zapchaniu a w konsekwencji zerwaniu, zawór bypassu to zawór przelewowy który olej odprowadza od razu do miski z pominięciem punktów smarnych.

mam pytanie w tej materii co sie dzieje z materiałem zebranym na tkaninie filtracyjnej w chwili zerwania. A co sie dzieje z tym samym materiałem jak sie otwiera zawór baypasu w filtrze ?

Tygrys 74 18.10.2025 22:54

A ja zmieniam w ikserce filtr co pół zmiany oliwy niech ma babcia lekko- czyli co 450 km - tylko OFF

Jarczoq 18.10.2025 22:59

Za solidnych czasów produkowali autka z nawet dwoma filtrami oleum (Mazda 626 2.0 diesel). Obecnie silnik 1.6, a filtr jak kiedyś w 1.0. Dlatego wymiana po 5 kkm samego filtra często ma sens (w puszce ma się rozumieć).

CzarnyEZG 19.10.2025 13:58

Pod kątem konstrukcyjnym, silniki zatrzymały się w końcu lat dziewięćdziesiątych.
Filtry oleju też.
Pod kątem chemicznym oleje zatrzymały się niecałą dekadę później.

Jeno interwały serwisowe się zmieniajom :D

Ciekawe czemu :)

ps: widziałem kiedyś ogłoszenie o sprzedaży jakiejś puszki BMW, gdzie wytłuszczonym drukiem było napisane Olej wymieniany niezgodnie z książką serwisową, bo chłop zamiast wymieniać co 40kkm, wymieniał co 10.
Gupi jakiś :D

Melon 19.10.2025 14:10

No gupi jakiś :D

Jarczoq 20.10.2025 00:06

Dużo zależy od serwisanta. Jeśli ma pojęcie i umie wytłumaczyć klientowi co i jak, to tak się dzieje, ale niestety wiele warsztatów, a ASO (chyba) wszystkie mają to, albo w dupie, albo brakuje kompetencji. Tu na tym forum czytałem, że niektórzy wierzą, że "należy" oleum wymieniać, jak fabryka zaleca, czyli dwa razy rzadziej niż faktycznie.

cezeters 20.10.2025 01:36

Cytat:

Napisał Jarczoq (Post 891009)
Dużo zależy od serwisanta. Jeśli ma pojęcie i umie wytłumaczyć klientowi co i jak, to tak się dzieje, ale niestety wiele warsztatów, a ASO (chyba) wszystkie mają to, albo w dupie, albo brakuje kompetencji. Tu na tym forum czytałem, że niektórzy wierzą, że "należy" oleum wymieniać, jak fabryka zaleca, czyli dwa razy rzadziej niż faktycznie.

to ja jeszcze kij w mrowisko... w latach dziewięćdziesiątych fabryka zalecała wymianę filtra oleju dwa razy rzadziej niż oleju... po co?

Dubel 20.10.2025 07:50

Cytat:

Napisał cezeters (Post 891011)
to ja jeszcze kij w mrowisko... w latach dziewięćdziesiątych fabryka zalecała wymianę filtra oleju dwa razy rzadziej niż oleju... po co?

Jak to po co, by rozrzad nie dzwonil :Thumbs_Up:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:53.