Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Szynszyll garaż (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38530)

Brzeszczot 16.10.2025 11:00

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 890734)
Skoro o filtrach oleju to tylko wspomnę by uważać na Filtrona.
Od wielu lat je używałem w wielu samochodach ale jakiś czas temu się na nim zawiodłem , po przebiegu ok 5 tys km zapchał się a może zawór puścił na tyle że ograniczał ( lub spuszczał ciśnienie przelewowym) przejście oleju na magistralę , głośna praca rozrządu i klawiatury przez kilkanaście sekund do nawet pół minuty jak zimniej.
Po zmianie na nowy filtr , bez wymiany oleju, silniczek znowu cichutki.
Narzekania na olejowe filtrony odebrałem od wielu osób w tym warsztatowych.
To z czego i jak jest zrobiony ma znaczenie.
W czasach paprania produktu warto szukać tych co jeszcze choć trochę są dobre.

Po 5000 km zmieniasz sobie filtr bo słychać rzężenie w silniku, oleju nie ruszając i nie zaglądając do miski i pompy olejowej?🤔 🤯🤯🤯🤯 . Wymieniając bieliznę też nie widzisz sensu mycia?

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

Melon 16.10.2025 15:30

Może inaczej zapytam, widział ktoś specyfikację filtra oleju lub auta/motocykla z podanym ciśnieniem otwarcia zaworu przelewowego/obejściowego ? Nic mi nie wyskakuje

matjas 16.10.2025 19:04

Moim zdaniem to się ma olej nie przelewać przez ten filtr. Po to jest ten gumowy kołnierz.
A po drugie to
Zawór obejściowy ma się uchylać ok 0.7bar. Info z neta.

Jarczoq 16.10.2025 22:27

Ja mam katalog drukowany HiFlo. Innych producentów nawet nie szukałem. Dawno temu miałem MEIWA, ale to dawno i nieprawda.
Ciśnienie otwarcia przelewu jest ogólnie niedostępne. Kiedyś Filtron udostępniał. Może gdyby zapytać o kartę techniczną to być może.
Co do Filtrona, to raz dawno temu prawidłowo dokręcony po pewnym czasie poluźnił się filtr oleju w Toledo 2.0. Natomiast filtry powietrza Filtrona miewają więcej plis od konkurencji. Po za tym, ciągle od lat w użyciu.
P.S.
Skąd wiadomo, że 0,7Bar ? Każdy ma inną magistralę i jeśli nawet wartości są podobne, to nie takie same we wszystkich.

Dzieju 17.10.2025 06:44

Cytat:

Napisał Brzeszczot (Post 890758)
Po 5000 km zmieniasz sobie filtr bo słychać rzężenie w silniku, oleju nie ruszając i nie zaglądając do miski i pompy olejowej?🤔 🤯🤯🤯🤯 . Wymieniając bieliznę też nie widzisz sensu mycia?

Skoro tak to widzisz to nie chce mi się ci tłumaczyć dalej , widać nie zrozumiałeś.

Dubel 17.10.2025 08:35

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 890842)
Skoro tak to widzisz to nie chce mi się ci tłumaczyć dalej , widać nie zrozumiałeś.

No ale jak to widziec inaczej? Czym sie zapchal ten filtr? Jaka jest pewnosc ze oleju nie ma jakis czastek ktore spowodowaly zapchanie filtra? Jak to spradzic?
Rozwin temat bo wydaje sie ciekawy, moze sie czegos nauczymy od starszego doswiadczeniem kolegi.

Emek 17.10.2025 09:02

Wymiana filtra receptą na głośną pracę rozrządu i klawiatury wydaje się dość ciekawą koncepcją :popcorn:.

Melon 17.10.2025 09:33

Takie objawy jak Dzieju napisał daje zawór zwrotny którego zadaniem jest powstrzymanie olej w filtrze który jest zamontowany w poziomie i np wymiana filtra to dobry pomysł jeśli olej jest dość świeży więc czego nie rozumiecie.
Tam się nic nie zapchało, a wracając do mojego pytania rozpruję filtr oryginalny i hififlo może uda się zmierzyć ciśnienie otwarcia zaworu przelewowego w oryginalnym filtrze.

Emek 17.10.2025 10:20

Cytat:

Napisał Melon (Post 890857)
Takie objawy jak Dzieju napisał daje zawór zwrotny którego zadaniem jest powstrzymanie olej w filtrze który jest zamontowany w poziomie i np wymiana filtra to dobry pomysł jeśli olej jest dość świeży więc czego nie rozumiecie.

A konkretnie jakie działanie zaworu daje takie objawy jak opisał Dzieju?
Zawór na mój chłopski rozum ma 2 funkcje raz że zapobiega pozbywaniu się oleju z filtra po wyłączeniu silnika a dwa że wymusza obieg oleju niezależnie od filtracji w myśl zasady lepiej smarować olejem zanieczyszczonym niż wcale (znaczy zapchał się filtr to zadaniem zaworu jest ominąć filtr aby olej dalej się kręcił).

Melon 17.10.2025 11:00

W filtrze jest dwa zawory i to nie zawsze bo np. filtr montowany w pozycji pionowej wejściem od góry ma tylko przelewowy, każdy filtr oryginalny jest dobierany pod konkretny silnik i tak np. oryginalny filtr Hondy wyciągnięty z VFR ma dwa zawory gdzie zawór przelewowy wcześniej się otwiera od Hififlo hf204 i tu muszę coś wykminić jak to zmierzyć. Wszyscy podniecają się olejami zapominając o zaworach w filtrach bo o wielkości środka filtrującego już było

https://www.youtube.com/watch?v=RDUxWlnSRXI
P.S U Dzieja przestał działać zawór zwrotny

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:53.