![]() |
Kamyczek potrafi zrobić w NAT większe kuku.
Poniżej przykład kamienia marokańskiego u Holendra. U niego skończyło sie powrotem na lawecie. Myślę, ze w maszynach używanych w trudnym, kamienistym terenie czestoguma będzie pokiereszowana. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...59adb203ed.jpg |
Krótko mówiąc , jest dobry biznes do.zrobienia. Opracowanie zabezpieczenia "antykamyczkowego" i rynek zbytu potężny , gdy wieść o tej słabości sie rozniesie :)
|
Dla równowagi proszę jakąś fotę złamanego wahacza w beemwe ;)
|
Proszę bardzo ;) https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...a6e6395da2.jpg
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Mada, robi się nisza na kolejny produkt :D
|
zima idzie będę główkował...
|
Chodzi o.magiczna blaszkę. Cały zachód kupi. Jak zabezpieczenie do drki (podobna wada )
|
czyli nowa Africa twin nie nadaje się do jazdy po kamieniach :(
tylko asfalt zostaje i eventualnie piasek ale miekki... |
Piasek odpada bo zniszczy się uszczelniacz i trzeba będzie rozpoławiać silnik, żeby go wymienić albo wozić ze sobą silikon ;p
|
W życiu bym nie polowil silnika przez ten uszczelniacz, a wyrwanie to mimo kołnierze jest dziecinie proste
|
Cytat:
|
Sam nie wiem, a jak rama i szprychy zaczną rdzewieć?
|
Cytat:
Kurde jak zobaczyłem grubość tego rantu to trochę wymiękłem. Niemniej jakby go wyciągnąć po obwodzie młotkiem rzymskim to by średnica się zmniejszyła i powinien wyjść. Ta blacha w uszczelniaczach to z reguły gównolit... dobrze jednak ze ten problem jest tylko w sferze wirtualnej. Co do zabezpieczenia wystarczy tylko wstawić wytoczony element między zębatkę a uszczelniacz i zostawić 1mm luzu. M |
Cytat:
Zazwyczaj jest to gownolit bo taka ma być, ja nie pracuje zawodowo przy cudzych motocyklach więc i komuś bym tego nie robił ale sobie jak naj bardziej. Rozpolawianie silnika by wymienić uszczelniacze to obroniony pomysł. Widziałem różne rzeczy w życiu ale tak "przemyslanej" opcji uszczelnienia jeszcze nie. Tak czy owak jest to problem wirtualny więc bez śpimy. Pozdro |
Cytat:
|
Cytat:
Ja mam jeszcze jedno takie spostrzeżenie - honda na poziomie nitów łańcucha nie zrobiła zagłębienia w karterze i osłanianie samego uszczelniacza może nie dać tak wiele dla tych, którzy będą faktycznie jeździć w faktycznym terenie - łańcuch może wciągnąć sporszy kamień jak widzicie i rozwalić karter/osłonę łańcucha. Jeśli już robić to coś co zlikwiduje jakiekolwiek miejsce w okolicy łańcucha i zębatki ALE samo będzie na tyle wytrzymałe, żeby się nie urwało i nie zrobiło syfu. m |
Łańcuch zamienić na wał , to jedna rzecz , którą bym wziął z BMW , no jeszcze amortyzator skrętu
|
Cytat:
|
Honda nie robi motocykli z wałem:)
|
Cytat:
|
Chyba robi
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
|
Większa średnica aby oparło się o karter a nie symering.
|
Cytat:
Poza tym IMO trzebaby się skupić na likwidacji szczeliny gdzie może wpaść kamień a nie na osłanianiu uszczelki li tylko. Oczywiście to tylko moje zdanie. m |
oczywiście mocowanie musi być wygięte i przylegać do simera.
|
Właśnie o coś takiego mi chodziło. Większa średnica blachy przykręcanej. A pod nią podklejony mocny kołnierz gumowy może wzmocniony blacha. I jest szczelne. Moment aby zdjąć. Przy uszkodzeniu gumowego kołnierza wymiana całego elementu. Kołnierz mocowany nie tylko na klej ale również w nawiercony (brakuje mi słowa ) korytarz. Trzymać się będzie. Jak podejdzie duży kamień on przymierza.uderzsnie. Co.pewiwn czas inspekcja czy cały i jeździć dalej.
|
Cytat:
m |
Tam chyba jest prowadzenie łańcucha tylko na zdj zdemontowane.
Będę się bawił. |
Cytat:
|
System otwarty też jest dobrym rozwiązaniemhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...760af2bee7.jpg
A dla tych co stosują aftermarketowe zębatki...... Uszczelniacz idealny, tylko...... https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d030319873.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...6d07418b15.jpg |
Przepraszam, ile ten wałek jeszcze pojedzie?
Wężykiem, wężykiem... :) |
Czy jednak tradycja została zachowana...
|
Ale co to trzeba zrobić ,żeby wypusty zmielić, może jak łańcuch spadnie
|
Jest afryka jest święte pytanie o wałek. A już głupi myślałem, że wątek o wałku umrze.
Tradycja to tradycja. Cytat:
|
Jakim cudem? Przecież ta zdawcza nie jest jakoś specjalnie zużyta..
|
Bo jest z lepszego materialu niz walek, ew. nie zapomniano o jej utwardzeniu... :)
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Patrzcie jak wyrobiony jest wieloklin w zębatce...
Znów mi się przypomina bajka o kurwie i muzyce... |
Jak na moje lajkonickie oko walek nieutwardzony po prostu, brak jakichkolwiek sladów "łupania".
Zębatka wygnieciona zgodnie z obrotami/ naciskiem walka. Nie ma bata zeby zeby na walku zdarly się szybciej niz w zebatce. Pytanie oczywiscie, jaki byl luz montazowy.? :) Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Dziwna sprawa w szczególności że na innych walkach nie widziałem zużycia... a takie coś nie dzieje się w 1000km...
|
Dlatego napisalem, ze pewnie ktos zapomnial utwardzic. :) Zapewne przypadek jednostkowy.
Oby:) Choc mialoby to plusy- walek moze byc okazją do profilaktycznej wymiany simmeringów. ;) Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Jak zwykle szydera w pseudonaukowej formie
Camelowi też doskiwiera drogowy typ oslony zębatki i prawdopodobnie doczekamy sie jakiegoś produktuhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c250535465.jpg |
Po pierwsze nie pseudo, a juz zupelnie nie naukowo- opisuję to co widzę na zdjęciach, korzystając z nabytej kiedys wiedzy i doswiadczenia. Tez tak chyba robisz w pracy? :)
Po drugie bez szydery, choc na wesoło- trzeba szukac jasnych stron kazdej, nawet niewesolej sytuacji- nazywa się to optymizmem. :) Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Nie widzisz co się pod osłoną dzieje i nie umyjesz syfu, odkręcić jak się jeździ w terenie i z głowy.
Z taką ilością syfu pod osłoną to mogło byle co uszkodzić uszczelniacz. W kwestii wałka kiedyś o tym pisałem na forum, przyczyną według hondy był zamiennik zębatki bez gumy, która służy do minimalizowania drgań, czy mieli rację z taką diagnozą, czy nie przyznali się do błędu podwykonawcy wałka , kto wie. Nawet w tamtych czasach produkcja większości podzespołów była zlecana podwykonawcą. Tylko trója była w całości produkowana w fabryce Hondy . |
No właśnie tylko oem i JT mają gumę, reszta jest wręcz odchudzana i jak to się ma to funkcjonalności? Ja zamowilem JT do nowego zestawu, ale guma czy bez lepsza dla uszczelniacza
|
Qrwa jaka lipa z tym wałkiem... Cały czas myślę, że po trampku kupię NAT, ale jak czytam ten wątek to chyba niekoniecznie...
|
|
oj. nie spotkalem sie z takim uszkodzeniem wieloklinu dokrecanego sruba. nawet suzuki blokowane segerem tak nie wygladalo :(
|
Niestety zrobili gmole jednorazowe, sposob mocowania jest taki że w rekach wszystko chodzi, razem z płytą pod silnikiem,
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:46. |