Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

wooocash 28.09.2020 22:05

Cytat:

Napisał Jac (Post 699081)
Wygląda na to, że na UA znów można.

https://www.gazetaprawna.pl/artykuly...arantanna.html

w sam raz coby na jakiś październikowy weekend wyskoczyć na połoniny :)

Adagiio 05.10.2020 07:34

Byłem w sobotę na rowerze ze znajomymi z Bardejova, mówią że rząd przygotowuje się do zamknięcia granic i ograniczenia przemieszczania.

czosnek 21.10.2020 21:34

Ma ktoś świeże i sprawdzone informacje na temat wjazdu do Włoch? Znajduję jakieś sprzeczne informacje a nie chciałbym się odbić od granicy czy wylądować na kwarantannie.

Artek 21.10.2020 23:20

Cytat:

Napisał czosnek (Post 702191)
Ma ktoś świeże i sprawdzone informacje na temat wjazdu do Włoch? Znajduję jakieś sprzeczne informacje a nie chciałbym się odbić od granicy czy wylądować na kwarantannie.

W Austrii byłem 3 dni temu bez problemów. Tylko na wyjeździe fotograf szukał negatywów pochowanych. :)

Adagiio 22.10.2020 07:10

Obostrzenia od soboty mogą wprowadzać autonomicznie gubernatorzy regionów, niezależnie od wytycznych rządu. Na Sycylii i Sardynii są wykonywane obowiązkowe testy w porcie, czy na lotnisku. W innych regionach takiego obowiązku jeszcze nie ma, ale jest za to godzina policyjna od 23 do 5 i tylko z autocertificazione możesz się poruszać. Region Campagna od wczoraj wprowadził zakaz przemieszczania się powyżej 5 km od miejsca zamieszkania. Dziś wchodzi w życie nowy dekret, wiec mogą coś pozmieniać. Dziś jest 15 tys. dziennie, jak będzie 30 to zamkną w pizdu wszystko w regionach gdzie będzie największy przyrost, takie są założenia.
W jakie region jedziesz? Mogę się dowiedzieć jak tam to wygląda.

czosnek 22.10.2020 08:36

Dzięki za odzew. Adagiio, jadę bez większego planu. Początek Wenecja, potem może na Bolonię, Florencję, San Gimignano itp. Potem okolice Rzymu i ile się da na południe. Byle ciepło, niekoniecznie po dużych miastach.

Robur82 22.10.2020 17:17

Jakieś wieści odnośnie Węgier, Słowacji
Ładny weekend szykuje się, może jakiś Budapeszt zrobił by, ale coś słysząłem o testach covidowych, żeby wjechać na teren Węgier jeżeli nie jest to kilkugodzinny tranzyt.

Adagiio 22.10.2020 17:49

Cytat:

Napisał czosnek (Post 702221)
Dzięki za odzew. Adagiio, jadę bez większego planu. Początek Wenecja, potem może na Bolonię, Florencję, San Gimignano itp. Potem okolice Rzymu i ile się da na południe. Byle ciepło, niekoniecznie po dużych miastach.

Poprzeglądałem kilka portali informacyjnych i w niektórych regionach piszą, że sytuacja jest dramatyczna. Dlatego nie wykluczają wprowadzenia w najbliższych dniach lockwownu na dwa tygodnie, na terenie całego kraju. Na dziś nie ma informacji od kiedy to ewent. może nastąpić.
Od piątku na 30 dni w Romie i regionie Lazio godzina policyjna od 24 do 5, knajpy, bary, puby do 22. Nie można konsumować kupionego jedzenia przed lokalem, ani w miejscu publicznym. Ograniczenia w środkach transportu publicznego i pociągach 50% miejsc. Maska na zewnątrz obowiązkowa.
Ale, jeśli cała Polska znajdzie się w czerwonej strefie to nie wykluczone że wprowadzą dla nas kwarantannę. Zadzwoń do ambasady IT i zapytaj, może coś wiedzą.

wojtekk 22.10.2020 17:57

Czosnek - Włochy płoną. Pchać się tam w tak niestabilnym czasie to szaleństwo.

Novy 22.10.2020 18:08

Przez Niemcy od 24.10.20 r. nie przejedziesz.

Adagiio 22.10.2020 18:20

Problemy są w dużych miastach, gdzie jest stosunkowo dużo chorych i mało ludzi w szpitalach do pracy przy nich. Na wsi ludzie słyszeli o zarazie z tv, albo z radia. W miasteczku gdzie mieszkam, jest około 60 osób na kwarantannie, żyje tu ponad 4600 mieszkańców. Jesteśmy w czerwonej strefie nie wiadomo z jakiego powodu, taka sama sytuacja jest we Włoszech.

czosnek 22.10.2020 23:27

Ok, dzięki panowie. Rozjaśniło mi to sytuację. Czyli Nie ma to większego sensu. Zmiana kierunku.

zylek 23.10.2020 06:01

Cytat:

Napisał Novy (Post 702276)

Zamknęli granice na tranzyt?

Adagiio 23.10.2020 07:19

Cytat:

Napisał Robur82 (Post 702269)
Jakieś wieści odnośnie Węgier, Słowacji
Ładny weekend szykuje się, może jakiś Budapeszt zrobił by, ale coś słysząłem o testach covidowych, żeby wjechać na teren Węgier jeżeli nie jest to kilkugodzinny tranzyt.

Na Węgrzech nie możesz przebywać w celach turystycznych, dopuszczony jest jedynie tranzyt. Przejeżdżałem przez Węgry niedawno i takie kontrole mają miejsce, oprócz tirów resztę pojazdów zatrzymują i sprawdzają. Jadącym tranzytem przyklejają naklejkę na pojazd i mogą poruszać się tylko po wyznaczonych drogach i zatrzymywać na parkingach i stacjach paliwowych przeznaczonych dla tranzytu. Terytorium H trzeba opuścić w 12 godzin.
Tu piszą o Słowacji: https://www.onet.pl/turystyka/onetpo...me6jc,07640b54

Kamyk 23.10.2020 09:02

Cytat:

Napisał zylek (Post 702309)
Zamknęli granice na tranzyt?

Nie zamkneli na tranzyt. Spokojnie można przejechać. I to wszystko zależy od landu. MV zamkneło się ale Brandenburgia jeszcze nie.

Pozdrawiam,
Kamyk

NaczelnyFilozof 23.10.2020 09:06

Cytat:

Napisał Novy (Post 702276)

No czekam jak wygląda przejazd tranzytowy w teorii. Bo mam do Francji jechać za kilka dni...

Novy 23.10.2020 20:33

Przeklejam info, jakie otrzymałem przedwczoraj, czyli już nieco przestarzałe, bo sytuacja jest dynamiczna.

Dzisiaj się dowiedziałem, że land Baden-Württemberg jest strefą czerwoną.

❗UWAGA ❗
Od najbliższej soboty 24.10 CAŁA Polska zostaje uznana i wpisana na listę RKI jako obszar wysokiego ryzyka! Po powrocie z Polski na teren Niemiec obowiązuje kwarantanna!
Po przekroczeniu granicy mamy obowiązek udania się kwarantannę i zgłoszenia swojego powrotu w Gesundheitsamt!
Listę, pod który Gesundheitsamt się podlega w zależności od tego, w jakiej dzielnicy mieszkamy, znajdziecie pod tym linkiem: https://tools.rki.de/plztool/, wystarczy wpisać w rubrykę swój kod pocztowy .

Całe rozporządzenie dot. obecnych regulacji związanych z Koronawirusem w JĘZYKU POLSKIM, znajdziecie natomiast pod tym linkiem: https://www.berlin.de/.../verordnung....909952.pl.php
Jest tam również szczegółowo opisana regulacja o kwarantannie, kto ma obowiązek kwarantanny, jaka jest podstawa prawna, jak ma wyglądać kwarantanna oraz jaka jest kara i na jakiej podstawie prawnej za złamanie obowiązku kwarantanny.

Podczas kwarantanny domowej nie wolno opuszczać swojego mieszkania i przyjmować gości! Można również przy wjeździe do Niemiec mieć przy sobie negatywny wynik testu na obecność koronawirusa wykonany w którymś z krajów UE, w warunkach laboratoryjnych w j. niemieckim lub angielskim, nie starszy niż sprzed 48 godzin, w takim wypadku nie trzeba udać się na kwarantanne.
Test można również wykonać zaraz po wjeździe do Berlina i udać się bezpośrednio do któregoś z punktów testowania dla podróżnych z obszarów wysokiego ryzyka. Punkt taki znajduje się np. na dworcu autobusowym ZOB. Testy dla mieszkańców posiadających ubezpieczenie zdrowotne z Krankenkasse są darmowe! Pełna kwarantanna wynosi 14 dni, ale otrzymanie negatywnego wyniku testu zwalnia z dalszego odbywania kwarantanny.

Podróżni wracający z grup wysokiego ryzyka obecnie oczekują na wyniki ok. tygodnia. Osoby powracające drogą powietrzną z obszarów wysokiego ryzyka mogą zrobić test w punktach na lotniskach!
Pod tym linkiem znajdziecie info, gdzie w jakiej sytuacji można wykonać test, są punkty testowe dla podróżnych, dla osób z objawami, bez objawów ze zleceniem z Gesundheitsamtu itd. https://www.berlin.de/corona/untersuchungsstellen/
Na bieżąco trzeba obserwować zmiany i regulacje!

Zwolnieni z obowiązku odbycia kwarantanny mają być niebawem tylko:
❌ pracownicy przygraniczni i transgraniczni o ile przynajmniej raz w tygodniu przekraczają granicę
❌studenci i uczniowie, którzy z powodu studiowania w innym kraju przekraczają granicę minimum raz w tygodniu
❌ osoby podróżujące w ramach tranzytu, ale mogą przebywać na terenie Niemiec nie dłużej niż mak.24 godziny!
❌ osoby odwiedzające członków najbliższej rodziny, w pierwszej linii ale na maksymalnie 72 godziny!
❌osoby zajmujące się przewozem osób, rzeczy i towarów, ale osoby te nie mogą przebywać w Polsce dłużej niż max. 72 godziny
❌ dyplomaci, przedstawiciele parlamentów i rządu, pracownicy medyczni
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/...biete_neu.html

next22 23.10.2020 21:03

A co ty chcesz od Badeni Winterbergi tu jest spokuj i cisza nas straszą Berlinem i Monachium
:) :) :)

fassi 23.10.2020 23:48

Tyle tylko ze granicy w germanii nikt nie bedzie kontrolowac. Jesli dobrowolnie wykonam punkty o ktorych pisze Novy to bedzie kwarantanna. Jesli przyjade do domu i pojde do roboty na drugi dzien (co mam w planie zrobic) to nikt nic nie bedzie wiedziec i bedzie jak zwykle.

4 godz temu gadalem z policmajstrem na granicy. Wracam w niedziele na berlin do czerwonej strefy wiec napisze jak bedzie.

honda_honda 24.10.2020 08:10

https://autokult.pl/39115,zasady-wyj...-koronawirusem

fassi 25.10.2020 19:52

Wjechałem właśnie w Słubicach (zakupy) do germanii. Ani jednego! człeka na granicy , policmajstra albo innego zolla. Ludzie nawet piechotą przez przez most Szli. Niemiecka walka z wirusem działa i wciąż trwa!!

Teraz muszę się zgłosić i udaje się na kwarantanne :(

Trzymajcie kciuki zebym to jakoś wytrzymał...

Artek 25.10.2020 20:33

Wczoraj Krajnik/Schwedt, Kustrin/Kostrzyń-patrol po obu stronach.
Swobodnie ludzie się przemieszczali.
W Schwedt w Oder Center (duży galeria) na korytarzu ok. 20% ludzi bez maseczek.
Do samych sklepów wpuszczano tylko w maseczkach.

W firmach w których byłem (De) wjazd do firmy tylko w maseczce, wewnątrz firmy tylko w recepcji obowiązek maseczki, poza recepcją nikt maseczki z pracowników nie miał. Biurowi, po kilku w pomieszczeniu blisko siebie-bez maseczek.

Francja- tydzień temu. Maseczki na ulicy miały tylko starsze osoby. Strach w oczach. Ludzie trzymają dystans od siebie.

Tank 26.10.2020 05:04

Cytat:

Napisał fassi (Post 702597)
Wjechałem właśnie w Słubicach (zakupy) do germanii. Ani jednego! człeka na granicy , policmajstra albo innego zolla. Ludzie nawet piechotą przez przez most Szli. Niemiecka walka z wirusem działa i wciąż trwa!!

Teraz muszę się zgłosić i udaje się na kwarantanne :(

Trzymajcie kciuki zebym to jakoś wytrzymał...

Przecież miałeś plan nie iść na kwarantannę?

Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka

fassi 26.10.2020 07:34

Zadzwonilem do zusu , wynajemcy miszkania, ubezpieczyciela auta i urzedu skarbowego. Powiedzieli mi ze nie moge zaplacic kwarantanna w domu za oplaty na koniec miesiaca. No to zaoferowalem im ze namaluje obrazki laurki i oni moga je pozniej sprzedac. Tez sie nie zgodzili .

A mialo byc tak pieknie...

Tak wiec wstaje i jade do tyry nie z mojej winy!

Ps. Kumpel niemic wrocil z objazdu hiszpanii. Tak zayebistego urlopu juz nie bedzie, wszedzie pusto. Jak to zrobil? Szef mu wystawil kwit ze jedzie obejrzec budynki do remontow w hiszpanii, a kamperem jedzie aby nie spac w hotelach bo kowit. Tak wiec kto ma urlop niech korzysta

wojtekk 26.10.2020 07:51

Tank, fassi - wróćcie do tematu.

Adagiio 04.11.2020 17:49

Pewnie nikogo już nie interesuje sytuacja na granicach, Węgrzy jeszcze się nie czepiają, proszą tylko o udokumentowanie celu podróży i wio, w Budapeszcie w piątkowy wieczór bardzo mało ludzi na mieście, knajpy, bary otwarte. Żadnych obostrzeń oprócz masek w miejscach publicznych i pomieszczeniach.
Na granicy SLO szczegółowe kontrole, rejestracja wjeżdżających po nr dowodu i auta, dane wprowadzane do systemu, dozwolony wyłącznie tranzyt i w 6 godzin należy opuścić terytorium SLO. Na granicy w Lendava 2 km kolejki, zjazdy z autostrady poblokowane żeby nie spierdolić bocznymi dróżkami. Kontrole nie dotyczą ciężarówek, ale to jest chore że tracą czas stojąc w tej samej kolejce. Na granicy IT SLO na małym przejściu w Gorizia nikogo, ale na autostradowym kolejka.
W IT godzina policyjna od 22 do 5, zakaz przemieszczania się między regionami i miejscowościami będącymi w czerwonej strefie, zakaz sprzedaży alkoholu w łikend po godz 15 w Romie w spożywczych, bary i knajpy czynne do 18. Wystąpienie bez maski na ulicy kosztuje od 300, do 3000 euro w pomieszczeniu zamkniętym, maski w szkołach sponsoruje państwo. Ogólny marazm i strach o przyszłość, ludzie przestali się uśmiechać, pozdrawiać i spotykać, grzebią w telefonach jak opętani, smutne to wszystko, w Romie w aptece można kupić test za 16 euro, bez cyrków i kolejek pod punktami pobrań i samemu się zbadać.

nemo 07.11.2020 12:13

Hiszpania i Portugalia przejezdna. Choć oficjalnie w Hiszpani obowiązuje dekret o zamknięciu przejazdu pomiędzy prowincjami, dozwolone dojazd do pracy i szkoły, a granica Portugalii zamknieta. W praktyce, blokad między prowincjami niewidziałem. A na granicy portugalskiej, grzecznie zapytali po co jade i puścili dalej, pozostałych też wpuszczali. Na wyjeżdzie z Portugalii brak kontroli w obydwie strony. Po za tym nie wszyscy nosza maski - pół na pół.

Adagiio 05.12.2020 07:06

Jakby się kto na narty wybierał https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/po...polski-4768471

Nynek 09.02.2021 22:36

Coś temat ucichł.
Może ktoś uaktualnić panującą sytuacje we Włoszech głownie Rzym?
Można lecieć i przemieszczać się swobodnie, zjeść w knajpie?
Z tego co czytałem to trzeba zrobić test na 48 godzin przed wylotem.
Mam wałczery na loty do wykorzystania do końca marca i chciałem młodym właśnie Rzym pokazać.

Tank 10.02.2021 05:42

Nie Włochy, ale kraj też na W. ; https://www.gov.pl/web/dyplomacja/wielka-brytania

Obawiam się, ze w tym roku będzie większa dupa z pojechaniem gdziekolwiek, niz w zeszłym.

Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka

Adagiio 10.02.2021 06:56