Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Bubel do szescianu (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31348)

radiolog 25.08.2018 11:41

W ramach przerywnika epopeja powraca.
Serwis alternatywny, specjalizujący się w Hondach i polecany np. przez Emka absolutnie wykluczył możliwość wymiany uszczelniacza bez rozpołowienia.
Trudno pomyślę co zrobić jak będzie lał.

ivenhoe 25.08.2018 11:50

no to brawo honda, w adv motocyklu takie "ułatwienia" :Thumbs_Down:

kurde honda bubel, bmw bubel, ktm bubel to zostaje tylko kawasaki i suzuki...

matjas 25.08.2018 12:05

Emek weź spytaj swojego informatora czy ten karb na simmerze ma w sobie blachę.
Skoro ma oryginał to będzie wiadomo o co biega raz na zawsze.

M

Ivenhoe: zostaje tylko GS - GS500 :)

Mallory 25.08.2018 12:10

Na ZPT w klasie taki napis witał:
pomyśl, zaplanuj, wykonaj...
Od czasu gdy sam robię większość w swoich motocyklach to serwisów-ka i ta sentancja jest podstawą.
Wiec zajrzałem w dokumenta:

Wygląd kolejności osadzeń na wałku - Strona 14-26
https://www.dropbox.com/s/0fxkzlxcu2...lisch.pdf?dl=0

Fiszki z częściami - nr 21 - uszczelniacz używany w innych hondach:
https://www.megazip.net/zapchasti-dl...-704541-704541

Wygląd uszczelniacza - tu widać jak wygląda z obu stron:
https://www.ebay.com.au/itm/oil-seal...-/113147565215

Raczej bez problemu do wymiany...zresztą Matjas pisał o tym 5 stron wcześniej.

radiolog 25.08.2018 12:29

Z mechanikami podobnie jak z lekarzami hehe, każdy ma swoje zdanie i potem lewa stopa jest po prawej stronie hehe

madafakinges 25.08.2018 13:16

Na zdjęciu z eBay widać że ma blachę

radiolog 25.08.2018 13:26

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 596853)
Na zdjęciu z eBay widać że ma blachę

Jednym slowem płacz i płać?
Dostalem zalecenie nie jeździć zbyt daleko.

Cezarus 25.08.2018 13:33

Cytat:

Napisał radiolog (Post 596855)
Jednym slowem płacz i płać?
Dostalem zalecenie nie jeździć zbyt daleko.

Przyjedz do mnie założę Ci takie coś w 5 minut : https://www.e-simmering.pl/pl/p/Uszc...-01035174B/693 i będzie koniec biadolenia .

Dubel 25.08.2018 13:56

Zwyczajny semering, po co nic pianę?

radiolog 25.08.2018 16:44

Cytat:

Napisał dubel (Post 596860)
Zwyczajny semering, po co nic pianę?

Niech będzie zwyczajny, ale czemu japońce taka skompikowana wymianę zaprojektowali?
Nie wiem czy w zwiazku z tym nie lepiej zakładać przednią zębatkę bez tej gumy, coby tam więcej miejsca było

Ozzz 25.08.2018 17:10

Temat trzyma w napięciu... ciekawe kiedy się dowiemy czy da się wymienić ten nieszczęsny uszczelniacz bez rozbiórki silnika...

radiolog 25.08.2018 17:20

W przyszym tygodniy jestem umowiony z Pekaesem i sie okaże, jak trzeba to i rozbierze silnik, ale nie w tej chorej cenie co w aso

Mhv 25.08.2018 17:24

Sprawa jest dość prosta i nie rozumiem dywagacji, zgodnie ze sztuką silnik trzeba rozebrać żeby wsadzić tam uszczelniacz z rantem - nawet jeśli rant jest gumowy. Powierzchnia walcowa uszczelniacza na pewno jest usztywniona stalowym pierścieniem zatopionym w gumie. Wciskanie tego na chama nic nie da i pewnie spowoduje uszkodzenie usztywnionych powierzchni które mają uszczelniać powierzchnię walcową.
Nie rozumiem też biadolenia na Hondę, można ostatecznie po prostu założyć uszczelniacz bez tego rantu - nawet szerszy jeśli wejdzie, można wkleić, parę opcji jest, jak pisze Cezarus.

Tylko po co..jeśli nie cieknie olać sprawę i tyle. Kontrolować czy nie leci co jakiś czas - zakleić klejem na około i jeździć - do tego jest motocykl.

radiolog 25.08.2018 18:32

I kto to potem kupi.

madafakinges 25.08.2018 18:48

Nie leje się nie ruszaj. Zewnętrzne uszkodzenie nie ma wpływu na działanie uszczelniacza

Dubel 25.08.2018 19:30

Popieram przedmowce, a jak chcesz to wymieniaj i dobierając silnik a nawet jak chcesz kola, Twój motocykl , Twoja kasa.

Gdzieś tu wcześniej ktoś pisał o prostocie budowy CRF1000 a tu kwiatek że procedura wymiany uszczelniacze wymaga rozpolawiania silnika, tego nawet BMW by nie wymyślili. I wszelkie pieprzenie że Japonia to tak zaprojektowała bo to bo tamto można sobie wsadzić w d... . Tam nie ma ciśnień ani innych udziwnien które by wymagały zastosowania specjalnego uszczelnienia. Jeśli to prawda że taka jest procedura wymiany w/w uszczelniacze to zwykle naciągane klienta nic więcej.
Pozdro

operator99 25.08.2018 20:05

Cytat:

Napisał dubel (Post 596891)
Popieram przedmowce, a jak chcesz to wymieniaj i dobierając silnik a nawet jak chcesz kola, Twój motocykl , Twoja kasa.

Gdzieś tu wcześniej ktoś pisał o prostocie budowy CRF1000 a tu kwiatek że procedura wymiany uszczelniacze wymaga rozpolawiania silnika, tego nawet BMW by nie wymyślili. I wszelkie pieprzenie że Japonia to tak zaprojektowała bo to bo tamto można sobie wsadzić w d... . Tam nie ma ciśnień ani innych udziwnien które by wymagały zastosowania specjalnego uszczelnienia. Jeśli to prawda że taka jest procedura wymiany w/w uszczelniacze to zwykle naciągane klienta nic więcej.
Pozdro

Teraz tak się wszystko produkuje żeby jak się spi,,,i naprawa była skomplikowana i nie opłacalna,maszyna nie ma być na lata,ma się skończyć i masz zakupić nową

radiolog 25.08.2018 20:07

Ja myślę że kazdy przed kupnem NAT powinien zaglądać pod zębatkę, bo myślę że mogę nie być jedynym 😁, a o ostatecznym rozwiązaniu poinformuję w odpowiednim czasie

matjas 25.08.2018 20:09

Ok. Zdjęcia z ebay wyglądają jakby blacha była wywinięta i ten rant wystający może mieć w środku blachę czyli nie tylko guma - chyba.
Tak czy owak imo jest to do wyjęcia.
Zeby wydać ostateczny osad musiałbym mieć ten simmer w łapie.
Na miejsce założyłbym uszczelniacz bez rantu i tyle.
Póki nie cieknie to święty spokój ale święty spokoj nie potrwa wiecznie. Wieczny spokój trwa wiecznie ale wtedy to już jebał pies czy cieknie czy nie ;)

M

madafakinges 25.08.2018 20:54

Honda projektując ten motocykl pomyślała; zrobimy na złość Polaczkom, damy taki simering, żeby nie mogli go wymienić bez połowienia silnika...

tomekt 25.08.2018 22:15

Znaczy co bronisz hondy czy zwyczajnie usilujesz obrazac uzytkownikow ?.

madafakinges 25.08.2018 22:23

broniąc hądy lekko naśmiewam się z tych, rozdzierających szaty nad opcją wymiany czegoś co tak naprawdę nie jest zepsute...
Kto wymieniał ten simering w swojej starej afryce?
Zapomniałem nie było jeszcze potrzeby wymieniać bo wszystkie czwórki i siódemki mają 38tyś.km nalatane...
Czekam kiedy, ktoś będzie ubolewł nad tym, że szlifu cylindra nie zrobi bo tuleje w blok wprasowane.

Nie widzę problemu, choć rozwiązań podano co najmniej kilka, więc po co się spinać?

radiolog 25.08.2018 22:38

Zakochalem sięhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d5bd61fae1.jpg

mdxmd 25.08.2018 22:44

To taki wałek zdawczy w innym wydaniu ;) niby też wieczny niby jak się dba to pochodzi długo...... ale jak padnie to wiadomo... rozwalanie całego silnika.

Łożysko jest ustalane na własnym pierścieniu, garb w uszczelniaczu jest potrzebny tylko do tego aby nie wypadł w skrajnej sytuacji (np. zatkania odmy)i innego zastosowania nie ma, rozwiązanie godne pożałowania.

Kazmir 25.08.2018 22:44

Radiolog przestań, bo ja coraz bardziej się nakręcam na tego rumaka!!!

tomekt 25.08.2018 22:51

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 596915)
broniąc hądy lekko naśmiewam się z tych, rozdzierających szaty nad opcją wymiany czegoś co tak naprawdę nie jest zepsute...
Kto wymieniał ten simering w swojej starej afryce?
Zapomniałem nie było jeszcze potrzeby wymieniać bo wszystkie czwórki i siódemki mają 38tyś.km nalatane...
Czekam kiedy, ktoś będzie ubolewł nad tym, że szlifu cylindra nie zrobi bo tuleje w blok wprasowane.

Nie widzę problemu, choć rozwiązań podano co najmniej kilka, więc po co się spinać?

OK załapałem :mur: A tuleji to tam raczej nie ma pewnie nikasil na aluminium nalozony.

myku 25.08.2018 22:51

Dokladnie...prosze przestac nakrecac ludzi na 1290R :umowa:

mdxmd 25.08.2018 23:10

https://www.africatwinforum.com/foru...seal-leak.html

radiolog 26.08.2018 10:04

Zgłosiłem roszczenie gwarancyjne, oraz napisałem do Hondy o bublu konstrukcyjnym.
Zobaczymy co z tego wyjdzie, pewnie kupa ale co mi tam :)

Kazmir 26.08.2018 23:17

Żeby nie zaśmiecać wątku;)
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...92&postcount=1

radiolog 26.08.2018 23:34

Nie da się wejść na ten odnośnik

Kazmir 27.08.2018 00:11

Gangi i grupy zamknięte - "Pomarańczowi"

radiolog 27.08.2018 10:48

4 Załącznik(ów)
Dopiero dzisiaj mam w ręce uszczelniacz.
Wiara w honde wróciła.
1. Nie masz szans tego wyrwać, a jeżeli już tak to założyć bez rozpolawiania, bo
Jest to przede wszystkim odlew metalowy grubości 1 mm, pokrytego gumą, zero plastyczności, rant też jest metalowy. Jak ktoś to wyrwie to chyba z kawałkiem kartera.
2. Uszczelniacz wałka to kawaleczek uszczelki wewnątrz pierscienia metalowego, ze spreżynką od tyłu.
3. Uszkodzenie u mnie to tylko sponiewierana powierzchownie guma na zewnetrznym obrysie metalu, do uszczelniacza wałka nawet sie nie zbliża.
4. Honda jednak nie dała dupy, jest to rozwiazanie trwałe.
5. Temat wymiany olewam, ponieważ nie cieknie, a zdarty kawalek gumy mnie nie rusza. Załącznik 82504Załącznik 82505Załącznik 82506Załącznik 82507

Przy okazji aso w Krakowie miało rację, a honda plaza pisze od rzeczy, w rzeczonej plazie ciekawe co by zrobilo gdyby wyrywali na siłę.

Jak słusznie zwuważono, za szybko mi uszło ciśnienie. Przepraszam za osobistą wycieczkę

madafakinges 27.08.2018 10:51

I żyli długo i szczęśliwie....

matjas 27.08.2018 11:06

Cytat:

Napisał radiolog (Post 597030)
Dopiero dzisiaj mam w ręce uszczelniacz.
Wiara w honde wróciła.
1. Nie masz szans tego wyrwać

Łoooooo.. no to teraz dopiero widać co to za zwierzę.
Tak czy owak :D serio - niech mi ktoś wytłumaczy na chusteczkę to tak jest zrobione. Nawet 'zjebane' BMW ma normalne uszczelniacze /DWA/ które się wyjmuje i zakłada się nowe. Nawet ONI, mistrzowie drenowania kieszeni, propagatorzy fabrycznie nietrwałych i zjebanych rozwiązań /pisze to bez cienia szyderstwa - serio tak myślę/ nie wpadli na tak idiotyczny pomysł.

No nic. Czas pokaże.
W takim układzie Radiolog nie napijemy się piwa, niemniej jednak cieszę się, że nie musisz pruć pieca. Dżizas - to by była forumowa akcja wszechczasów i nowe wcielenie Furii Wałka :haha2:

m

radiolog 27.08.2018 11:15

Napijemy, i piwa dwa są Twoje 😁

Tank 27.08.2018 11:36

[edit: Z racji tego, ze post stracił rację bytu, to go usunąłem- Tank;)]

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

sluza 27.08.2018 11:58

Cytat:

Napisał Tank (Post 597042)
C, yli z racji tego, ze naprawa zię nie odbędzie, rozwiązania konstrukcyjne się uprosciły. :)

Nie pisalem, ze konstrukcja BMW jest prosta, tylko, ze NAT jest nke mniej skompliowana, wiec nieobracaj kolego kota ogonem, to Ty pisales o duzej prostocie Hondy.

Ps. Gratuluję kultury osobistej przejawianej w slowie pisanym, panu doktorowi Zwlaszca wobec osob, ktore chciały bezinteresownie koledze pomóc.

Pomóc czyli "przyjedź do mnie wyrwę i założę nowy w 20 minut? :)

szynszyll 27.08.2018 12:00

1 Załącznik(ów)
dla mnie rozwiazanie zaproponowane przez honde jest mocno nieudane. w krajach zachodnich gdzie koszty serwisu sa nieporownywalnie wyzsze niz u nas wymiana uszczelniacza za kilka euro bedzie sie wiazala z tysiacami euro/dolarow za usluge. zupelnie nie rozumiem zastosowania w tym miejscu takiego uszczelnienia. w starych AT sprawe zalatwiala blaszka nr 6, ktora utrzymywala simera na swoim miejscu. rozwiazania z CRF nie rozumiem ZUPELNIE.

madafakinges 27.08.2018 12:05

2 Załącznik(ów)
Wydaje mi się że takie rozwiązanie wynika z tego, że przez środek uszczelniacze przechodzi 'połowienie' karteru, dlatego zwykły uszczelniacz mógł by nie działać w tym miejscu tak samo jak w jednoczęściowym karterze.

Załącznik 82509

Załącznik 82510

tak wygląda taki uszczelniacz po otwarciu silnika.

szynszyll 27.08.2018 12:07

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 597053)
Wydaje mi się że takie rozwiązanie wynika z tego, że przez środek uszczelniacze przechodzi 'miska' czy tam dolna część karterów, dlatego zwykły uszczelniacz mógł by nioe działać w tym miejscu tak sama jak w jednoczęściowym karterze.

moze tak byc. tu kolnierz uszczelnia dodatkowo.

matjas 27.08.2018 12:12

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 597053)
Załącznik 82509

tak wygląda taki uszczelniacz po otwarciu silnika.

Madafaka doceniam Twoje poświęcenie, że otworzyłeś silnik, żeby wszyscy mogli zobaczyć jak to wygląda. Dlaczego jednak nie pokazałeś nam tego wcześniej - moglibyśmy skupić się na oglądaniu innych rzeczy, lub pakowaniu się na zlot, zamiast doradzać Radiologowi jak wyrwać chwasta :haha2::haha2:

szynszyll 27.08.2018 12:15

no to pozostaje wierzyc w japonska jakosc elementow uszczelniajacych... i dbac o odpowiednie naciagniecie lancucha

radiolog 27.08.2018 12:16

Ale przynajmniej jaka radość, że karter ciągle dziewicą został
Btw Mada co to za silnik?

matjas 27.08.2018 12:23

widzę, że wypierasz z mózgu ten fakt ale powinien wyglądać znajomo :D

radiolog 27.08.2018 12:40

To Mada chyba rzeczywiście rozkręcił swoj hehe

Tank 27.08.2018 12:49

Pewnikiem
simmering mu pociekł... :)

next22 27.08.2018 12:54

Cytat:

Napisał radiolog (Post 596920)

Eee tam :). :)
BMW S 1000xr to jest śliczne.

KORNIK 27.08.2018 13:00

Cytat:

Napisał radiolog (Post 597057)
Ale przynajmniej jaka radość, że karter ciągle dziewicą został
Btw Mada co to za silnik?

Ten silnik jest z VTR1000, ale konstrukcja taka sama jak CRF.
Mada a gdzie moje prawa autorskie;)

madafakinges 27.08.2018 13:17

Coś się nie udzielasz to musiałem pchnąć wątek na właściwe tory;)

Cytat:

Napisał KORNIK (Post 597076)
Ten silnik jest z VTR1000, ale konstrukcja taka sama jak CRF.
Mada a gdzie moje prawa autorskie;)

Czyli to samo co varadero, a jak wiadomo, tam ludzie na potenge polowią silniki, żeby wymienić ten uszczelniacz...
Nynek może dalej się cieszyć, że nie udręcza się posiadaniem NAT...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:40.