![]() |
W ramach przerywnika epopeja powraca.
Serwis alternatywny, specjalizujący się w Hondach i polecany np. przez Emka absolutnie wykluczył możliwość wymiany uszczelniacza bez rozpołowienia. Trudno pomyślę co zrobić jak będzie lał. |
no to brawo honda, w adv motocyklu takie "ułatwienia" :Thumbs_Down:
kurde honda bubel, bmw bubel, ktm bubel to zostaje tylko kawasaki i suzuki... |
Emek weź spytaj swojego informatora czy ten karb na simmerze ma w sobie blachę.
Skoro ma oryginał to będzie wiadomo o co biega raz na zawsze. M Ivenhoe: zostaje tylko GS - GS500 :) |
Na ZPT w klasie taki napis witał:
pomyśl, zaplanuj, wykonaj... Od czasu gdy sam robię większość w swoich motocyklach to serwisów-ka i ta sentancja jest podstawą. Wiec zajrzałem w dokumenta: Wygląd kolejności osadzeń na wałku - Strona 14-26 https://www.dropbox.com/s/0fxkzlxcu2...lisch.pdf?dl=0 Fiszki z częściami - nr 21 - uszczelniacz używany w innych hondach: https://www.megazip.net/zapchasti-dl...-704541-704541 Wygląd uszczelniacza - tu widać jak wygląda z obu stron: https://www.ebay.com.au/itm/oil-seal...-/113147565215 Raczej bez problemu do wymiany...zresztą Matjas pisał o tym 5 stron wcześniej. |
Z mechanikami podobnie jak z lekarzami hehe, każdy ma swoje zdanie i potem lewa stopa jest po prawej stronie hehe
|
Na zdjęciu z eBay widać że ma blachę
|
Cytat:
Dostalem zalecenie nie jeździć zbyt daleko. |
Cytat:
|
Zwyczajny semering, po co nic pianę?
|
Cytat:
Nie wiem czy w zwiazku z tym nie lepiej zakładać przednią zębatkę bez tej gumy, coby tam więcej miejsca było |
Temat trzyma w napięciu... ciekawe kiedy się dowiemy czy da się wymienić ten nieszczęsny uszczelniacz bez rozbiórki silnika...
|
W przyszym tygodniy jestem umowiony z Pekaesem i sie okaże, jak trzeba to i rozbierze silnik, ale nie w tej chorej cenie co w aso
|
Sprawa jest dość prosta i nie rozumiem dywagacji, zgodnie ze sztuką silnik trzeba rozebrać żeby wsadzić tam uszczelniacz z rantem - nawet jeśli rant jest gumowy. Powierzchnia walcowa uszczelniacza na pewno jest usztywniona stalowym pierścieniem zatopionym w gumie. Wciskanie tego na chama nic nie da i pewnie spowoduje uszkodzenie usztywnionych powierzchni które mają uszczelniać powierzchnię walcową.
Nie rozumiem też biadolenia na Hondę, można ostatecznie po prostu założyć uszczelniacz bez tego rantu - nawet szerszy jeśli wejdzie, można wkleić, parę opcji jest, jak pisze Cezarus. Tylko po co..jeśli nie cieknie olać sprawę i tyle. Kontrolować czy nie leci co jakiś czas - zakleić klejem na około i jeździć - do tego jest motocykl. |
I kto to potem kupi.
|
Nie leje się nie ruszaj. Zewnętrzne uszkodzenie nie ma wpływu na działanie uszczelniacza
|
Popieram przedmowce, a jak chcesz to wymieniaj i dobierając silnik a nawet jak chcesz kola, Twój motocykl , Twoja kasa.
Gdzieś tu wcześniej ktoś pisał o prostocie budowy CRF1000 a tu kwiatek że procedura wymiany uszczelniacze wymaga rozpolawiania silnika, tego nawet BMW by nie wymyślili. I wszelkie pieprzenie że Japonia to tak zaprojektowała bo to bo tamto można sobie wsadzić w d... . Tam nie ma ciśnień ani innych udziwnien które by wymagały zastosowania specjalnego uszczelnienia. Jeśli to prawda że taka jest procedura wymiany w/w uszczelniacze to zwykle naciągane klienta nic więcej. Pozdro |
Cytat:
|
Ja myślę że kazdy przed kupnem NAT powinien zaglądać pod zębatkę, bo myślę że mogę nie być jedynym 😁, a o ostatecznym rozwiązaniu poinformuję w odpowiednim czasie
|
Ok. Zdjęcia z ebay wyglądają jakby blacha była wywinięta i ten rant wystający może mieć w środku blachę czyli nie tylko guma - chyba.
Tak czy owak imo jest to do wyjęcia. Zeby wydać ostateczny osad musiałbym mieć ten simmer w łapie. Na miejsce założyłbym uszczelniacz bez rantu i tyle. Póki nie cieknie to święty spokój ale święty spokoj nie potrwa wiecznie. Wieczny spokój trwa wiecznie ale wtedy to już jebał pies czy cieknie czy nie ;) M |
Honda projektując ten motocykl pomyślała; zrobimy na złość Polaczkom, damy taki simering, żeby nie mogli go wymienić bez połowienia silnika...
|
Znaczy co bronisz hondy czy zwyczajnie usilujesz obrazac uzytkownikow ?.
|
broniąc hądy lekko naśmiewam się z tych, rozdzierających szaty nad opcją wymiany czegoś co tak naprawdę nie jest zepsute...
Kto wymieniał ten simering w swojej starej afryce? Zapomniałem nie było jeszcze potrzeby wymieniać bo wszystkie czwórki i siódemki mają 38tyś.km nalatane... Czekam kiedy, ktoś będzie ubolewł nad tym, że szlifu cylindra nie zrobi bo tuleje w blok wprasowane. Nie widzę problemu, choć rozwiązań podano co najmniej kilka, więc po co się spinać? |
Zakochalem sięhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d5bd61fae1.jpg
|
To taki wałek zdawczy w innym wydaniu ;) niby też wieczny niby jak się dba to pochodzi długo...... ale jak padnie to wiadomo... rozwalanie całego silnika.
Łożysko jest ustalane na własnym pierścieniu, garb w uszczelniaczu jest potrzebny tylko do tego aby nie wypadł w skrajnej sytuacji (np. zatkania odmy)i innego zastosowania nie ma, rozwiązanie godne pożałowania. |
Radiolog przestań, bo ja coraz bardziej się nakręcam na tego rumaka!!!
|
Cytat:
|
Dokladnie...prosze przestac nakrecac ludzi na 1290R :umowa:
|
|
Zgłosiłem roszczenie gwarancyjne, oraz napisałem do Hondy o bublu konstrukcyjnym.
Zobaczymy co z tego wyjdzie, pewnie kupa ale co mi tam :) |
Żeby nie zaśmiecać wątku;)
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...92&postcount=1 |
Nie da się wejść na ten odnośnik
|
Gangi i grupy zamknięte - "Pomarańczowi"
|
4 Załącznik(ów)
Dopiero dzisiaj mam w ręce uszczelniacz.
Wiara w honde wróciła. 1. Nie masz szans tego wyrwać, a jeżeli już tak to założyć bez rozpolawiania, bo Jest to przede wszystkim odlew metalowy grubości 1 mm, pokrytego gumą, zero plastyczności, rant też jest metalowy. Jak ktoś to wyrwie to chyba z kawałkiem kartera. 2. Uszczelniacz wałka to kawaleczek uszczelki wewnątrz pierscienia metalowego, ze spreżynką od tyłu. 3. Uszkodzenie u mnie to tylko sponiewierana powierzchownie guma na zewnetrznym obrysie metalu, do uszczelniacza wałka nawet sie nie zbliża. 4. Honda jednak nie dała dupy, jest to rozwiazanie trwałe. 5. Temat wymiany olewam, ponieważ nie cieknie, a zdarty kawalek gumy mnie nie rusza. Załącznik 82504Załącznik 82505Załącznik 82506Załącznik 82507 Przy okazji aso w Krakowie miało rację, a honda plaza pisze od rzeczy, w rzeczonej plazie ciekawe co by zrobilo gdyby wyrywali na siłę. Jak słusznie zwuważono, za szybko mi uszło ciśnienie. Przepraszam za osobistą wycieczkę |
I żyli długo i szczęśliwie....
|
Cytat:
Tak czy owak :D serio - niech mi ktoś wytłumaczy na chusteczkę to tak jest zrobione. Nawet 'zjebane' BMW ma normalne uszczelniacze /DWA/ które się wyjmuje i zakłada się nowe. Nawet ONI, mistrzowie drenowania kieszeni, propagatorzy fabrycznie nietrwałych i zjebanych rozwiązań /pisze to bez cienia szyderstwa - serio tak myślę/ nie wpadli na tak idiotyczny pomysł. No nic. Czas pokaże. W takim układzie Radiolog nie napijemy się piwa, niemniej jednak cieszę się, że nie musisz pruć pieca. Dżizas - to by była forumowa akcja wszechczasów i nowe wcielenie Furii Wałka :haha2: m |
Napijemy, i piwa dwa są Twoje 😁
|
[edit: Z racji tego, ze post stracił rację bytu, to go usunąłem- Tank;)]
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
dla mnie rozwiazanie zaproponowane przez honde jest mocno nieudane. w krajach zachodnich gdzie koszty serwisu sa nieporownywalnie wyzsze niz u nas wymiana uszczelniacza za kilka euro bedzie sie wiazala z tysiacami euro/dolarow za usluge. zupelnie nie rozumiem zastosowania w tym miejscu takiego uszczelnienia. w starych AT sprawe zalatwiala blaszka nr 6, ktora utrzymywala simera na swoim miejscu. rozwiazania z CRF nie rozumiem ZUPELNIE.
|
2 Załącznik(ów)
Wydaje mi się że takie rozwiązanie wynika z tego, że przez środek uszczelniacze przechodzi 'połowienie' karteru, dlatego zwykły uszczelniacz mógł by nie działać w tym miejscu tak samo jak w jednoczęściowym karterze.
Załącznik 82509 Załącznik 82510 tak wygląda taki uszczelniacz po otwarciu silnika. |
Cytat:
|
Cytat:
|
no to pozostaje wierzyc w japonska jakosc elementow uszczelniajacych... i dbac o odpowiednie naciagniecie lancucha
|
Ale przynajmniej jaka radość, że karter ciągle dziewicą został
Btw Mada co to za silnik? |
widzę, że wypierasz z mózgu ten fakt ale powinien wyglądać znajomo :D
|
To Mada chyba rzeczywiście rozkręcił swoj hehe
|
Pewnikiem
simmering mu pociekł... :) Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
BMW S 1000xr to jest śliczne. |
Cytat:
Mada a gdzie moje prawa autorskie;) |
Coś się nie udzielasz to musiałem pchnąć wątek na właściwe tory;)
Cytat:
Nynek może dalej się cieszyć, że nie udręcza się posiadaniem NAT... |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:40. |