![]() |
Jak ja lubie Was poczytać Panowie. Jeden pisze suchą prawde, inny opisuje doznania, wrażenia, a kto inny pisze od rzeczy... Prosze bez cytowania i zarzucania mi że ja mam coś, do kogoś w imieniu czegoś...
Motocykle AT, starej daty, stare parchy... Napisano już o nich wszystko ! Jeśli czegoś nie wiesz, doczytaj, jest gdzie. Zdrówka i uśmiechu wszytskim posiadaczom :). Jest za co ;) Może zbyt ogólnie, ale bez wywodów bardziej działa na wyobraźnie ( bynajmniej tak myśle... ). |
Kolega na forum dominatora podrzucił taki kalkulator przełożeń/prędkości itd.
Jest i XRV :) http://www.gearingcommander.com/ |
Pytanie od laika.
Mam 16/49 w teren fajnie ale na trase tragedia. czy jak załorze 16/44 łańcuch o jedno oczko mniej czy uda się na tym co jest? Czy może nawet mniej 43 albo 42z dać? głównie latam sam z jednym kufrem |
Jak się za bardzo rozpędzisz ze zmniejszaniem tylnej to ci zabraknie mocy do max prędkości a tym samym zwiększysz spalanie + problemy z wyprzedzaniem gdy mocniej załadujesz motocykl.
Ale to już musisz sam sobie to przemyśleć a najlepiej dorwać np. używaną zębatkę tylna i się przejechać. Wspomniane spalanie mniej zależy od obrotów silnika a bardziej od uchylenia przepustnicy. |
to tylko tak myśle że 110teraz jedzie na prawie 6k obr to jest masakra więc te 5 żebów to dużej różnicy chyba nie zrobi jeśli ori jest 46 a ja bym widział 44 lub 43
a zębatki nie mam skąd dorwać więc pytam czy ktoś może doradzi ktoś ma |
Kolega ma założone 43z i szału nie ma... tzn spalanie nic nie spadło a fun factor spadł poniżej zera. Optimum jest 45-46-47 w zależności od osobistych preferencji :)
|
Powiem jeszcze tak , fabryka naprawdę przemyślała sprawę i zastosowane oryginalne przełożenia są najbardziej optymalne do każdych warunków.
Ale na fantazję nie poradzę jak ktoś ma potrzebę :) |
Bartol, gdziesz czytalem ze Twoj problem zmieni wymiana przedniej zebatki, w koncu 1 zab z przodu daje 3 zeby z tylu. Czyli na 17tce jedziesz ancfaltem a w teren zmieniadz w 5min sobie na 16 lub 15. Czy da rade uciagnac lancuch to niewiem.
|
Dobra więc już chyba wiem. 16/45 będzie dla mnie idealne.
|
Ma kto z Wrocka pożyczyć 15z na testy?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:10. |