|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
06.01.2023, 14:23 | #1 |
Zakonserwowany
|
Wjazd do Izraela
Szukałem info na forum, ale słabo mi idzie a miałbym takie pytanie.
Czy paszport zbity arabskimi pieczątkami i odprawami motocykli może stanowić przeszkodę, czy odmówienie wjazdu do Izraela ?
06.01.2023, 20:32 | #2 |
Słyszałem, że wiza do Iranu (gdzie byłem) stanowi problem przy wjeździe do Izraela. Ale czytałem też relacje z wypraw i nie ma reguły. Są ludzie, którzy mieli problemy i tacy co nie mieli żadnych.
|
|
07.01.2023, 09:02 | #3 |
Zakonserwowany
|
Nie byłem w Iranie, ale w Libanie i z tego co wyczytałem stanowi to dość istotny problem, oprócz tego mam kilka odpraw z Tunezji, Algierii, Maroka, Egiptu. Podobno dość skrupulatnie sprawdzają indywidualnych wjeżdżających, nie że jest to kwestia być albo nie być. Niespodziewanie pojawiła się możliwość wyjazdu na jakiś czas do Elatu, więc poszukuję w miarę potwierdzonych info żeby nie odbić się od bramek. Paszportu nie zdążę wymienić na nowy, mam kilka dni żeby zdecydować a wymiana to najlepsze rozwiązanie.
07.01.2023, 10:18 | #4 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Tymczasowy wyrobisz w jeden dzień o ile tam da się wjechać na tymczasowym. Praktykowałem.
|
07.01.2023, 14:59 | #5 |
Zakonserwowany
|
Nie będę kombinował z tymczasowym. Zadzwonię jeszcze do ambasady, ale i tak pewnie nic się konkretnego nie dowiem bo wszystko zależy od człowieka na granicy .
07.01.2023, 15:24 | #6 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 18 godz 59 min 23 s
|
https://www.gov.pl/web/izrael/inform...-podrozujacych
"Stemple lub wizy z krajów muzułmańskich w paszporcie same w sobie nie powodują odmowy wjazdu na terytorium Izraela. Jeśli jednak masz takie stemple lub wizy, prawdopodobnie spotka Cię bardziej szczegółowa kontrola bezpieczeństwa podczas przekraczania granicy. Dzieje się tak szczególnie w przypadku stempli lub wiz z Arabii Saudyjskiej, Iranu, Libanu, Syrii, Indonezji. O tym, czy wjedziesz do Izraela, decydują indywidualnie izraelskie służby graniczne. Jeśli odmówią Ci wjazdu, zostaniesz odesłany do kraju, z którego przyleciałeś, tymi samymi lub innymi liniami lotniczymi po wykupieniu dodatkowego biletu." |
07.01.2023, 15:37 | #7 |
Zakonserwowany
|
Czytałem to, na stronie włoskiego msz jest bardziej szczegółowa informacja dotycząca osób, którym mogą odmówić wjazdu.
08.01.2023, 01:22 | #8 |
Autobanned.
|
Jak byłem (lotniczo) to mówili nam, że lepiej mieć czasówkę lub czysty nowy - inaczej możesz mieć kłopot - albo trzepanko, albo zakaz. Nam nie wbili pieczątek do paszportu - dokładnie po to, abyśmy nie mieli kłopotów w krajach arabskich. Moim zdaniem to losowanie.
08.01.2023, 08:19 | #9 |
Zakonserwowany
|
Dzięki .
08.01.2023, 13:11 | #10 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Raczej nie odmówią wjazdu.
Będzie za to dokladne przepytywanie. Wiekszy problem jak się wraca do PL, bo wtedy więcej trzepią. Zdarzało się, że ludzie nie zdarzali na samolot z powodu kontroli ma lotnisku Ja mam duzo pieczątek z krajów arabskich Odpowiadałem zgodnie z prawdą. Mają tendencyjne pytania. Mnie przesłuchiwało 3 osoby, co 10 minut. Każdy zadawał te same pytania Adagio, z Twoim spojrzeniem i wyrazem twarzy zakladam, ze bedziesz miał większa kontrole niż ja