|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
08.03.2013, 20:41 | #1 |
Administrator
|
Alkomat
Alkomat został jak wiadomo zakupiony i można go już wykorzystywać do celów forumowych.
Z uwagi na koszt zakupu jak i obowiązkowych gwarancyjnych przeglądów przez pierwsze 2 lata została podjęta decyzja o odpłatnym wypożyczaniu go na forumowe zloty czy inne zorganizowane imprezy. Koszt wypożyczenia to 150zł bez limitu dmuchających. Odpowiedzialnym będzie ktoś z organizatorów danego np zlotu. Z wysyłanym alkomatem będzie załączona instrukcja użytkowania której przestrzeganie pozwoli na długą i bezawaryjną eksploatację. Organizator chcący wypożyczyć alkomat zgłasza się poprzez PW gdzie zostaną ustalone szczegóły operacji.
30.07.2013, 18:47 | #2 |
Administrator
|
Załączam regulację cenową ustaloną w innym temacie aby wszystko co dotyczy eksploatacji alkomatu było w jednym miejscu.
Kalkulacja 150zł była robiona pod normalne zloty z ilością uczestników ok 100 lub więcej. Nie liczone jest to że niektóre osoby dmuchają po 3-4 razy a to może dać na dużym zlocie 300-400 dmuchnięć. W przypadku mniejszych spotkań można podregulować opłaty. może np: -zloty 100+ - 150zł -zloty mniejsze 50-100 osób - 100zł -spotkania do 50 osób - 50zł Opłaty mają nie tylko pokrywać koszty eksploatacji ale też dokonać po jakimś czasie zwrotu inwestycji ( 1500zł) oraz pokryć koszt ewentualnego ponownego zakupu w przypadku np zniszczenia obecnego urządzenia lub zużycia co kiedyś tam nastąpi. Oczywiście osoba wypożyczająca odpowiada za stan i prawidłową eksploatację.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 12.03.2019 o 08:25 |
28.07.2014, 10:15 | #3 |
Administrator
|
Najbliższa rezerwacja to 29-31.08.
W terminie ok 12-22.08 nastąpi okresowa kalibracja w serwisie.
12.03.2019, 08:24 | #4 |
Administrator
|
W kwestii przypomnienia.
Alkomat nadal jest i ciągle działa. Zasady wypożyczenia jak i odpowiedzialność wypożyczającego bez zmian.
29.05.2019, 09:26 | #5 |
Administrator
|
Na ostatnich dwóch zlotach były osoby które miały wątpliwości co do wskazań alkomatu.
Nie wiem jaką aparatura pomiarową się posługiwały , jak by co poproszę o wydruk. W związku z tym oddając alkomat do okresowego przeglądu/legalizacji ostatnie dwa razy wspomniałem o fakcie kwestionowania wskazań przez klientów dmuchających. Tak poprzednio jak i wczoraj odbierając sprzęt poinformowano mnie , załączając zaświadczenie z pomiarów, że alkomat jest sprawny i wskazuje prawidłowo.
29.05.2019, 09:29 | #6 |
Czyli byli po prostu naj... nietrzeźwi. Wątpliwości nie dziwią
Ja miałem parę razy w drugą mańkę - pała pokazała, żeby jechać ale nie za bardzo się nadawałem do jazdy ale to akurat nie wina alkomatu tylko wieku.
23.08.2019, 10:55 | #7 |
Administrator
|
Oddałem alkomat do przeglądu pod kątem wątpliwości wskazań na ostatnich zlotach.
Przy mnie podłączano pod rożne stężenia i faktycznie zdarzył się błąd. Krótko mówiąc serwisantka która go rozbierała stwierdziła że do przewodów czujników dostała się ślina która mogła/powodowała błędne odczyty. Na szczęście nie dostała się na czujnik który mógł się uszkodzić. Podsumowując to nie urządzenie było winne tylko eksploatacja. Przygotuję instrukcję obsługi i pomiarów dla wypożyczających którą będę przekazywał z urządzeniem. Główne zalecenia z instrukcji obsługi: - Uważaj , aby podczas wdmuchiwania powietrza ślina nie dostała się do urządzenia. - Podczas testu nie blokuj wylotu powietrza. - Odległość od ust 2.5cm. - Pierwsze 2-3 pomiary po dłuższej przerwie mogą być nie dokładne. - Nie dokonywać pomiarów bezpośrednio po spożyciu i paleniu , odczekać minimum 20 minut. - Chronić czujnik przed wilgocią i cieczami. - Chronić przed niskimi i wysokimi temperaturami. - Trzymać z dala od anten tel komórkowych lub nadajników. - Nie rozpoczynać pomiaru póki tester nie będzie gotów ( lewa zielona kontrolka) Wyniki pomiarów - prawa kontrolka: - zielona - poniżej 0,05mg/l ..... do 0.1g/l - żółta - 0.06-0,1mg/l ..... do 0.2g/l - czerwona powyżej 1,1mg/l.... powyżej 0.2g/l - wykroczenie pow 0.5g/l - przestępstwo Migające dwie czerwone z przejściem na żółte z sygnałem dźwiękowym - niewłaściwa próbka - powtórzyć pomiar. W tej chwili odebrany z serwisu alkomat jest sprawny i poprawnie wskazuje.