|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
18.12.2023, 17:37 | #1 |
Kierunkowskazy-zamiana na ledowe
Witam.Chcę zamienić kierunkowskazy żarówkowe na ledowe w moim motocyklu Triumph Tiger 800.Jest to import z USA i fabrycznie ma kierunki żarówkowe,a że od początku nie mogę na nie patrzeć i jest już w Europie kupiłem sobie pod choinkę😁 oryginalne ledowe.Czy jest potrzebny inny przerywacz? Czy mogę je wpiąć bez w instalację? Pytanie dla tych którzy przerabiali temat.
|
|
18.12.2023, 18:27 | #2 | |
Cytat:
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
||
18.12.2023, 18:46 | #3 |
Triak cykal nie będzie.
Czasami jest z tym lipa. Kierunki sterowane z CPU (czy jak mu tam) czasami, po zmianie na ledowe, też wymagają "dociążenia".
18.12.2023, 21:02 | #4 |
Miasto: Olsztyn (Wa-Ma)
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: mój 3,5
Online: 1 tydzień 2 dni 14 godz 34 min 15 s
|
Nie wiem, jak w Tygrysku, ale w niektórych motkach z jedną kontrolką kierunków bywała niezła jazda, gdy była ona podłączona pomiędzy lewe a prawe kierunki. Z żarówkami to działa OK, z LED-ami - masz "Awaryjne". Żaróweczka w kontrolce podaje prąd na tę drugą stronę.
18.12.2023, 21:28 | #5 | |
Cytat:
Zobacz na YouTube albo to : https://www.ebay.co.uk/itm/175793943...BlBMUOCfgOaPYw |
||
18.12.2023, 23:38 | #6 |
Wymieniałem w XTZ750. Wiem, że to nie ta epoka... Wszystkie kierunki led + przerywacz elektroniczny do kierunków ledowych. Jakiś typowy z sieci. Nie było z tym problemów.
Zmień jeden kierunek, jeśli ta strona przyspieszy, musisz zmienić przekaźnik... Ostatnio edytowane przez Lis : 19.12.2023 o 23:54 |
|
19.12.2023, 11:48 | #7 |
Na to jest sposób W motocyklach montuje buzer, który przypomina zapominalskim o włączonych kierunkach. Można podłączyć dwa buzery, albo dwie kontrolki kierunków jak jest na to sensowne miejsce. Ja stosuje separator diodowy i wtedy mam jedną kontrolkę i jeden buzer.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
19.12.2023, 12:18 | #8 |
Miasto: Krakow
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 miesiące 4 tygodni 11 godz 30 min 38 s
|
W swoim 800 XC z 2011 zamontowałem przerywacz do LED z alledrogo (prawdopodobnie produkcji chińskiej, taki właśnie pracujący miarowo niezależnie od obciążenia, 12V 2 piny). Trzeba dobrać pasujący do wtyczki.
W motocyklu nie łatwo go znaleźć ponieważ znajduje się w mało intuicyjnym miejscu, pod płytą bagażnika . Jeśli uda się mi znaleźć później wkleję link. |
19.12.2023, 18:27 | #9 |
Koledzy sprawa wygląda dobrze a nawet bardzo.Miałem to rozbierać w sobotę ale nie wytrzymałem i po pracy prosto do Tigera szukać przekaźnika, próbować.Zadzwoniłem wcześniej do naszego forumowego Szynszyla i opisałem temat.Stwierdził że przy nowszych sprzętach może być tak że założę kierunki LED w instalację i będą działać - miał rację w co wątpiłem.Odkręciłem płytę za siedzeniem, zmieniłem kierunki-zapłon-prawy-lewy-działają ! Mrugają energicznie z odstępami jak trzeba,bez porównania do żarówek.
|
|
19.12.2023, 19:12 | #10 | |
Cytat:
Szynszyl dawaj telefon do siebie
||
|
|