|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
13.02.2009, 17:31 | #1 |
Byłem MAMROT jestem BartekBBI;)
Miasto: NA WSI
Motocykl: KATEM
Przebieg: 41000
Online: 1 dzień 23 godz 49 min 11 s
|
czy warto skandynawia??
rozmyslam nad wyjazdem w tamte rejony na przelomie czerwiec lipiec... czy ktos posiada jakies informacje dotyczace finlandi norwegii lub szwecji jakies porady? wskazowki co warto zobaczyc z gory dziekuje
15.02.2009, 12:35 | #2 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
A jak dla mnie DROGO, ZIMNO, DESZCZ i za każdym zakrętem czyli co 1000 metrów to samo Nawet tam rok mieszkałem Jak wróciłem pokochałem polski klimat, kraj, ludzi jeszcze bardziej Choć czasem miałem wrażenie że trawa w Polsce jakaś taka mniej zielona jest..
Ale jeden lubi ogórki drugi pomidory czy jakoś tak. Jak ktoś źle znosi upały, nie znosi rajdowych zdolności na drogach mieszkańców południowej europy, i po powrocie z wakacji ma jeszcze za co żyć przez miesiąc... De gustibus |
15.02.2009, 14:33 | #3 |
świeżym warto być:)
Miasto: DWR
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 10 godz 52 min 48 s
|
Bardzo warto, ale faktem jest, że jak ktoś jest ciepłolubny,
to różnie bywa, a szczególnie od lipca w górę-deszcze trochę ode mnie tu: http://www.africatwin.com.pl/showthr...?t=1264&page=2
15.02.2009, 20:43 | #4 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
Online: 5 miesiące 14 godz 16 min 24 s
|
Moja subiektywna lista. Kolejność całkowicie przypadkowa.
Zdaje sobie sprawę, że część miejsc jest bardziej "kultowa" niż naprawdę na to zasługuje więc bez "wymądrzania się" Oslo Koniecznie kebab u Pakisa Lofoty Lysefjord Kjerag Najwyższy szczyt Norwegii - Galdhøpiggen Droga Troli Muzeum Maihaugen Skocznia w Lillehammer... ...i w Oslo Prawie, prawie "prawdziwy" koniec Europy Mój dom Nordkapp Narvik Trondheim Druga wysokość w Norwegii - Glittertind Dalsnibba..... ....wraz z Geiranger i Drogą Orłów Najstarszy kościół w Norwegii - Borgund oraz inne Stavkyrke Preikestolen Bergen Tunele śnieżne Lodowce Naturalne "kosiarki" Vestkapp Droga Atlantycka Centrum kręgu polarnego Proszę o pisanie własnych propozycji i ograniczenie pisania bzdur typu "ja tam byłem i mi się nie podobało", "nie polecam - nuda", "znam lepsze miejsca", słyszałem, że tam zimno" itp. Masz coś lepszego - pokaż wszystkim |
16.02.2009, 03:29 | #5 |
outsider
Miasto: Rumia
Motocykl: drz
Online: 2 tygodni 9 godz 18 min 7 s
|
Greg, czy Ty masz jakieś działy u tego Pakisa, że tak wszystkich do niego ciągniesz?
Wychodzi na to, że tam to jest pełen wypas, bo mają:
23.02.2009, 13:43 | #6 |
Miasto: Norwegia-Kristiansand
Motocykl: RD07
Online: 4 godz 9 min 37 s
|
Witam,gdyby ktos wybieral sie na Norweskie sciezki w tym sezonie to niech moze da jakis znak (np.na )
Mieszkam na poludniu Norwegii (KRISTIANSAND)i jesli tylko czas mi pozwoli to z checia sie dolacze do grupy (o ile nikt nie bedzie mial sprzeciwow),a moze sie przydam? Jezdzilem po Norwegii ale tylko samochodem,znam wiele ciekawych miejsc-niestety typowo motocyklowe drozki sa mi nie znane. Pozdrawiam Tomek |
23.02.2009, 22:35 | #7 |
Motocykl: RD03
Online: 1 tydzień 6 dni 3 godz 21 min 39 s
|
Polecam Lofoty, potem jadąć wzdłóż wybrzeża jechać trasą RV 17
www.rv17.no na tej trasie chyba z 8 przepraw promowych i niesamowite widoki. Dużo ciekawiej niż jechać E ileś tam północ południe Wjechać na Dalsnibe - potem drogą orłów Przejechać drogą śnieżną - nie tunelem który jest wykuty oczywiście Drabina Troli popłynąć z Flam do Gudvangen - prom tylko pasarzerski dlatego trzeba nim wrócić do Flam i znalazło by się jeszcze sporo innych wspaniałych miejsc Należy zabrać ze sobą moskitierę o bardzo małych oczkach. I żarcia - bo kupując i stołując się na miejscu można stracić majątek gromadzony od pokoleń przez przodków w Polsce Z A na lofotach do Bodo warto wziąść prom co by nie jechać dwa razy tą samą trasą. Na lofotach warto pokusić się na safarii w celu zobaczenia wielorybów zdjęcia http://home.isk.net.pl/kajman/zdjeci...a_05/index.htm Ostatnio edytowane przez kajman : 23.02.2009 o 22:38 |
24.02.2009, 00:55 | #9 |
Motocykl: RD03
Online: 1 tydzień 6 dni 3 godz 21 min 39 s
|
Komary tak naprawdę były upierdliwe powyżej Narviku. Jak się jadło to miało się przy okazji dodatkowe mięsko.
Może miałem "takie szczęście" - byłem na przełomie czerwca i lipca |
24.02.2009, 17:01 | #10 |
Trampkarz
Miasto: Tychy - Wawa
Motocykl: nie AT a TA
Online: 1 miesiąc 1 dzień 12 godz 20 min 9 s
|
Jeśli chodzi o kraje nordyckie to najgorsze komary są w Finlandii i to nie zależnie czy N czy S, a jeśli chodzi o okres to tak lipiec-sierpień. pzdr