|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
19.02.2024, 14:33 | #1 |
Autobanned.
|
Podróż z dzieckiem - pod namiot i nie tylko - wątek pomocowy
Hej. Zakładam wątek, który, jak będzie Wam przeszkadzał, przeniosę do Gangu FATata.
Byłem z dziećmi (od 6 miesiąca życia) w następujących krajach:
Polska: Olsztyn, Toruń, Mazury, Warmia. Jeśli mogę Wam pomóc w czymś, szczególnie w tych destynacjach - zapraszam. Jeśli zwiedzaliście inne destynacje - nie wahajcie się pochwalić
19.02.2024, 16:23 | #2 |
Moderator
|
Felek w pierwsze urodziny poleciał z nami na tydzień na Maderę, w okolicach 2 roku życia na tydzień na Teneryfę i na tydzień na Kretę, niedawno gdy miał 2,5 roku doleciał do mnie z mamą do Andaluzji jak już skończyłem endurować, za kilka dni lecimy na tydzień do Włoch no i na początku kwietnia też trzeba go gdzieś będzie wylecieć na 3 urodziny. Wszystko to w sezonie okołozimowym, bo w resztę roku jak tylko w nocy jest 8+ stopni to staramy się spędzać weekendy pod namiotem.
Pierwsze wyjazdy zrobiliśmy czujnie - Madera all inclusive a pierwszy biwak na jakimś poshy glampingu na Mazurach. Potem już normalnie - przeloty i pobyty organizowane samodzielnie, wypożyczana fura z fotelikiem dziecięcym i objazdówka z noclegami rezerwowanymi na booking.com często dopiero danego dnia w godzinach wieczornych, czasem na jedną noc a czasem na dwie jeśli się nam gdzieś szczególnie spodobało. Biwaki też już normalnie, najlepiej takie w zaciszach nad wodą, z wygodami typu tojtojka i prysznic z baniaka, ale jako że głównie weekendowe akcje to operujemy lokalnie - powiedzmy w promieniu 200 km od Trójmiasta. Trochę schrzaniłem temat bo młody nie był jeszcze w górach ale w tym roku mam zamiar to skorygować - pewnie najpierw czujnie pojedziemy w Karki a potem normalnie, w Alpy Takoż jak Jurek, jeśli coś komuś mogę podpowiedzieć to bardzo chętnie. Na dobry początek mogę podpowiedzieć że możemy sobie w tym sezonie spróbować zorganizować jakiś rodzinny FAT-biwak - zainteresowanych forumowiczów zapraszam do TEGO WĄTKU.
"Jeżeli ktoś ci mówi że jesteś koniem to za pierwszym razem możesz się obrazić, za drugim razem dać w gębę, ale za trzecim razem już kup sobie siodło." Ostatnio edytowane przez Danny : 20.02.2024 o 09:35 |
20.02.2024, 11:50 | #3 |
Miasto: Kalwaria Zeb.
Motocykl: nie mam już Afryki
Online: 3 tygodni 5 dni 16 godz 6 min 0
|
Hejka
Skoro się oferujecie to pytam. Czy macie jakis sprawdzony niedrogi nocleg na trasie do Włoch. tzn około 7-8h drogi od Krakowa. To wypada w okolicy Grazu moze być Austria moze być Słowenia. Coś tam znalazłem na Internetach ale może coś macie fajnego. Co wazne potrzebny jeden nocleg nie drogi, jako miedzylądowanie w drodze do Włoch dla ponizszego zestawu: 2 dorosłych 4 letnie córki bliźniaki 6 letnia córka Bede wdzieczny za jakieś namiary.
20.02.2024, 12:35 | #4 |
Sprawdź w Villach hotel z sieci B&B Hotel, nie raz też jadę dalej do Udine, z dnia na dzień też przez Booking znajduje tanio nocleg w centrum i na wieczór warto Udine zwiedzić. Udine ma ten plus, że rano już jesteś za alpami.
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
21.02.2024, 02:05 | #5 | |
Autobanned.
|
Cytat:
21.02.2024, 05:06 | #6 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 4 dni 14 godz 29 min 49 s
|
Jadąc na południe spaliśmy raz tutaj https://maps.app.goo.gl/GCjjv7xe5zPXctsR6?g_st=ic
Nazwa nie bez kozery i wymaga trochę obycia, w nocy nie ma recepcji i klucz wyda na taki bankomat na ścianie Parking podziemny wymaga abyśmy mieli już kartę do pokoju, śniadanie w tym samym budynku i już z obecnością personelu oraz obsługi
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
23.02.2024, 12:17 | #7 |
Miasto: Kalwaria Zeb.
Motocykl: nie mam już Afryki
Online: 3 tygodni 5 dni 16 godz 6 min 0
|
Dzięki za podpowiedzi bede sie rozglądał.
A z bardziej błachych spraw. Winiety. Dość dawno nie musiałem z nich korzystać to i na bierząco nie jestem. Online, jakieś ewiniety to dobra droga czy jest jakaś inna lepsza?
23.02.2024, 12:33 | #8 |
Online u w oficjalnych sklepach jedyna i rozsądna, inne biorą prowizje.
Jak chodzi o austrie, to jak nie masz działalności to i tak zaznaczasz, że masz, podajesz swój nip i masz odrau zakup, nie czekasz na odstąpienie. Austra https://shop.asfinag.at/ Czechy https://edalnice.cz/#/validation Słowacja https://eznamka.sk/selfcare/purchase Slowenia https://evinjeta.dars.si/en Wegry https://ematrica.nemzetiutdij.hu/en/log-in Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
23.02.2024, 12:40 | #9 |
Moderator
|
Potwierdzam, najrozsądniej online jeśli jest taka możliwość.
Warto jednak przyjrzeć się trasie jaką nam wyrysowuje nawigacja. Jak ostatnio jechaliśmy do Rumunii to pomimo że nie mieliśmy w google maps zaznaczone omijania dróg płatnych to mam wrażenie że nie wszystkie zakupione winiety były nam potrzebne
23.02.2024, 12:43 | #10 |
Miasto: Monschau / Radoszewice
Motocykl: RD07
Przebieg: 42000
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 8 godz 28 min 44 s
|
Na Austrie zaznaczac zakup na firme i winiete mozna 5 minut przed wjazdem kupic. Na osobe prywatna jak dobrze pamietam trzeba kupic 14 dni przed wjazdem do kraju.
|
|
|