27.03.2022, 11:20 | #1 |
trampkarz emeryt
|
Naprawa ABS w BMW GS1200 2008 (ABS Gen2).
W GSie zepsuł mi się ABS, któy był już "naprawiany". Celowo piszę w cudzysłowie. to że motocykl stał dłuższy czas też pewnie nie pomogło.
Powodem były zawieszające się szczotki w silniku pompy - i jak się domyślam ciężko chodzące łożysko po średnim jego potraktowaniu przez poprzednich "naprawiaczy". Komputer diagnostyczny BMW pokazywał mi błąd błąd C1DF1 - podobno podstawowy przy zawieszaniu się szczotek w silniku pompy ABS. Po wnikliwym wertowaniu forów w szczególności US, postanowiłem samodzielnie temat spróbować naprawić. Czy zrobiłem to dobrze, czy tak jak należy - nie wiem, zrobiłem tak aby przy ew. kolejnej awarii szczotek wymiana silnika pompy ABS była łatwa. Przy okazji ABSu odnotowałem to, że przy bardzo wolnym wciskaniu klamki - wpadała ona do końca, przy szybszym - łapała jak trzeba. Diagnoza - pompa hamulcowa nie trzymała, pompa wymieniona i jest OK. Z pozoru prosta niby robota ale jest ileś pułapek. Na początek demontujemy pompę, mi pomógł mechanik przy okazji innych spraw jakie robiliśmy: Silnik z mojej pompy (ABS Generacji 2, rocznik 2008, ten który odpowietrza się w prosty sposób) jest taki: W pompie m.in. Focusa Mk3 z lat 2010-2013 jest taki sam silniczek. Polecam zakup pompy ABS z Focusa 1.0 Ecoboost - statystycznie mają najmniejsze przebiegi po prostu. Silniczek pompy Forda ma takie oznaczenia: Na lewo pompa z Focusa 1.0 2013, na prawo z Gieesa: Na początek demontujemy silnik z pompy Forda, ja użyłem dremela do wycięcia zakładek z aluminium, następnie bardzo ostrożnie malutki śrubokręt nabiłem i podważałem przy każdym rogu silnik. Następnie, porządnie okleiłem pompę aby żaden opiłek nie wpadł tam gdzie nie powinien: Moja pompa po "naprawie". Pozostawię bez komentarza, jest to niezgodne z moim podejściem do takich tematów: Robota: Też okleiłem: Na górze silniczek z Forda, na dole z BMW: Silnik z BMW był rozbierany, łożysko zmęczone, dlatego nie widziałem zasadności grzebania dalej przy tym silniku (wiem, że powinno się to wyjściowo robić inaczej - dziękuję Docentowi z forum BMW za podpowiedź) Dorobiłem sobie takie oto stalowe "łapy": Niestety, przez naprawę uprzednią miałem mniej materiału pod nawierty: Z tej przyczyny zdecydowałem się na M4, a nie M5. Tutaj ważna uwaga - nie wiem na jakiej głębokości są kanaliki w pompie, zatem nie wierciłem głębiej niż ta wypustka do mocowania silnika. Ma ona wysokość 5,5mm, ogranicznik wiertła (wiertło 3,3mm) ustawiłem na 6mm. Tutaj wwierciłem się w wolną przestrzeń - spokojnie, to miejsce gdzie jest koniec śruby mocującej pompę do blachy. Wierciłem na około 7mm. Jak widać, wyszlifowałem powierzchnię między tymi mocowaniami - chodziło mi o dobre przyleganie uszczelki silniczka pompy. Następnie trochę trudny ale konieczny temat, gwintowanie. Z racji że to alu - zaczynałem od gwintownika nr. 2, natomiast końcowy 3 skróciłem (gwintowanie do głębokości 6mm, chciałem aby zrobić możliwie dużo zwojów gwintu. Do wkręcenia szpilek uzyłem kleju Loctite EA3450. Jego plastyczność to około 5-8 min, wstępnie schnie ok godzinę a pełna twardość po około 24-30h. Klej ten jest popularny przy klejeniu zębatek do zuzytych wałków zdawczych :-) Szpilki to takie śrubki dociskowe z nierdzewki na imbus długości 20mm. Styki przeczyściłęm, nasmarowałem ośkę oraz uszczelkę smarem łożyskowym. Końcowy montaż, klej do gwintów niebieski loctite + nakrętki samohamowne. Dodatkowo także na klej kontry (na wsztelki wypadek..) Układ zmontowany, zalany i odpowietrzony. ABS uzbraja się i zachowuje prawidłowo, sprawdzane ze 20 razy. Hamulce działają wzorowo, ABS także - przejechałem dotychczas 300km. Mam nadzieję, że powyższe będzie kiedyś komuś pomocne jak już będzie konieczność :-) UWAGA - każdy robi to na własną odpowiedzialność, wszak to hamulce. Powyższe to tylko ilustracja jak ja to zrobiłem i działa. Nie jest to żadna instrukcja. Co do kosztów to 200zl pompa z Forda, ok 60zl gwintowniki, wiertła, szpilki itp. Klej akurat miałem Pozdrawiam zimny Ostatnio edytowane przez zimny : 30.03.2022 o 08:54 |
27.03.2022, 11:33 | #2 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 12 godz 20 min 37 s
|
|
27.03.2022, 14:09 | #3 |
Uwielbiam takie komiksy.
Dobra robota Pytanie - sprawdzałeś z jakiej sumy trzeba wyskoczyć na oryginał?
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam |
|
27.03.2022, 14:26 | #4 |
trampkarz emeryt
|
Dzięki, sprawdzałem oczywiście. Silniczka samego nie można dokupić, pompa kompletna coś koło 6800pln. Jak to w BMW przy takich tematach. Choć już parę razy ceny drobnostek w aso mnie zaskoczyły na plus na tle Suzuki czy Hondy.
|
27.03.2022, 14:28 | #5 |
blink
|
7k, mają rozmach.
27.03.2022, 16:02 | #6 |
Miasto: Zabrze
Motocykl: ATAS 2019
Przebieg: 11000
Online: 3 tygodni 1 dzień 14 godz 24 min 33 s
|
Telewizor do crfy 12k, tak ze teraz wszyscy ida w ceny premium :/
|
27.03.2022, 16:17 | #7 |
trampkarz emeryt
|
|
27.03.2022, 16:30 | #8 |
Miasto: Zabrze
Motocykl: ATAS 2019
Przebieg: 11000
Online: 3 tygodni 1 dzień 14 godz 24 min 33 s
|
Tak, ale nie kasztanmy koledze watku. Gratuluje pomyslu i efektu !
|
28.03.2022, 22:24 | #9 |
trampkarz emeryt
|
Uzupełniłem pierwszy post o wymiary mocowań jakie dorabiałem
|
28.03.2022, 23:10 | #10 |
Super druciarstwo ale w dobrym znaczeniu tego słowa.
I Ten to się nazywa mechanik.
|