|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
19.02.2024, 16:32 | #1 |
Autobanned.
|
Albania na majówkę z dziećmi
Hej. Wybieramy się (raczej lot) na majówkę do Tirany.
Coś doradzicie? Noclegi? Zwiedzanie? Na co uważać z dziećmi?
19.02.2024, 16:35 | #2 |
To Rumunia czy Albania?
19.02.2024, 17:25 | #3 |
Autobanned.
|
Się zakręciłem - plany na gorąco są realizowane Dzieki poprawione
19.02.2024, 20:46 | #4 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Jakie duze dzieci?
Taxi z lotniska do Ksamilu i tam spędzić tydzień nad morzem Ale pamiętaj, że moze być za zimno do.kapieli w morzu. Woda będzie miała niewiele ponad 20.stopni. Ja bym obstawiał na hotel z basenem z podgrzewaną wodą
20.02.2024, 16:51 | #5 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 1 dzień 11 godz 48 min 40 s
|
Z Tirany do Ksamil "1 dzień" się jedzie, to lepiej na Korfu i do Ksamil Promem przez Sarande. Też sporo w podróży.
Z Tirany Durres-Golem w okolicy na jednodniowe wypady własnym pojazdem Rodonit, Generalit. Nie używać wody z kranu do picia, nawet do mycia zębów.
20.02.2024, 17:03 | #6 |
20 stopni woda to o 4 cieplejsza niż latem w Bałtyku
|
|
21.02.2024, 12:06 | #7 |
Mam pytanko:
Skoro brana jest pod uwagę droga lądowa. To jakieś miejscówki po drodze do Albanni koledzy znają? Lecę w tym roku puszką z młodymi pod granicę Albańską, rzecz jasna z przystankami, minimum dwoma. Jak z dzieciakami to z mojej strony polecić mogę tuż przy granicy Węgier i Serbii miasteczko Palic. Jest super Zoo obok pięknie utrzymanego parku i zalewu. Wejście do Zoo dla naszej czwórki w zeszłym roku wychodziło 38pln W okolicy jest jeszcze taka ciekawostka - Różowe Jeziorko |
|
21.02.2024, 12:20 | #8 |
Ja jak jeździłem z dzieciakami do Albanii, zawsze autem, to zatrzymywaliśmy się w Serbii w okolicach Nowego Sadu, czasem jeszcze na Węgrzech. Nie było czasu na atrakcje, raczej kolacja i spanie. Potem kolejne noclegi w Ochrydzie. Tam zostawaliśmy na kilka nocy zwiedzając i plażując. Potem już na spokojnie dojazd nad albańskie wybrzeże.
21.02.2024, 16:53 | #9 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 1 dzień 11 godz 48 min 40 s
|
Bënjë i kanion Lengaricë (Albania) to miejsca mniej znane. Może dlatego, że jest zlokalizowany w głębi ladu, nie dostępne dla lotniczych turystów, krórzy kierowani są do przereklamowanego i zimnego Blue Eye. W tamtym roku to miejsce (kanion) nas zaczarowało. Ciepła woda siarkowa bijąca z kilku źródeł(lepiej zdjąć srebro bo czarnieje). Kanionem w butach do wody można spacerować dochodząc do wodospadu. Nie dotarliśmy tam, prawdopodobnie ~100 max 300m przed końcem zawróciliśmy, bo zaczynało się ściemniać. Ale jest to pretekst do powrotu w tym roku.
Niestety, ostał się tam znak Dofinansowujący dwunastogwiezdny i zaczynają stawiać biletomaty, może za chwilę stragany z pamiątkami z chin. W 2023 było jeszcze całkiem swojsko, raczej lokalni albo inne dziwolągi. Nocleg i cywilizacji można zaznać w niedalekim mieście Permet. Chociaż na miejscu przy moście Sędziego sporo kamperowców i vanowców z namiotami na dachu na noc zostawało. Nic tylko się wylegiwać. Piękne lecz zatłoczone plaże w Ksamiil w oprawie "muzycznej" mieszającej się z trzech stron, wypadły jakoś odpychająco. No ale ten bezbłędny złoty piasek... W Dhermi widok zapiera przełęcz Logara za plecami wylegujących się na plaży. Po drugiej stronie przełeczy Logara w Orikum można odetchnąć od zgiełku gdzie miesza się Jońskie z Adratyckim morzem. Na drugi dzień wybrać się rowerem na całodniowa przejażdżkę w stronę Vlory, Zvërnec nad zatoką Nartu. Tam też jest co paczeć.
25.02.2024, 23:07 | #10 |
Autobanned.
|
Super!
|