29.03.2022, 10:49 | #11 | |
Cytat:
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
||
29.03.2022, 10:53 | #12 |
Najważniejsze, że ma młotek! Rzułty!
Zimny - dajesz! -ZIMNY ABS- u nas go podgrzejesz. kawa gratis i dla Ciebie
29.03.2022, 11:35 | #13 |
Z drugiej strony - kto hamuje ten nie wygrywa.
Nie wiem co o tej robocie myśleć zatem.
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam |
|
29.03.2022, 15:25 | #14 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 22 godz 44 min 36 s
|
profesjonalna naprawa takiej pompy z gwarancją 2 lata to koszt ok 700zł, przy okazji poprawiany jest sterownik tranzystor sterujący, który też niedomaga.
Można owszem kombinować we własnym zakresie ale trzeba mieć też z tyłu głowy bezpieczeństwo użytkowania takiego elementu. |
29.03.2022, 16:24 | #15 |
trampkarz emeryt
|
Kazmir, matjas Na razie na ten pomysł ABS BIZNES nie wpadłem, hahaha. Po prostu śladami Kazmira postanowiłem pomyśleć, wymyśleć i naprawić, poprawić.
mdxmd - dzięki za uwagę odnośnie regeneracji. Problem jaki był z moją był taki - że za bardzo podobną kwotę została ona "profesjonalnie" potraktowana młotkiem i diaksem (bieżnia łożyska ). Na forum BMW dostałem sygnał że tak potraktowane silniki pomp jest niewielka chęć naprawiać/poprawiać (dwóch fachowców zlokalizowałem którzy zrobiliby to porządnie). Ale też zacząłem kminić samemu. Błąd wskazywał ewidentnie na szczotki - i tak było, doszło łożysko co się okazało jak wyjąłem silnik. Dlatego uznałem że najlepszą opcją będzie zmiana silnika - i zacząłem szukać czy aby nie ma identycznego w jakichś innych pompach. Okazało się że jest. Co do bezpieczeństwa - sporo o tym myślałem oczywiście. Dlatego NIE dotknąłem młotkiem tej pompy, a nawierty robiłem maksymalnie ostrożnie i bezpiecznie. Absolutnie nie twierdzę że to "profesjonalny" sposób naprawy choć mam przekonanie że silnik jest w 10 razy lepszym stanie niż ten mój "naprawiany". Dlatego wspomniałem że to mój patent, nie instrukcja. Jakby coś się działo ze sterownikiem - tak, tu oddałbym w ręce fachowca od tematu. Ciekaw jestem co dzieje się z tranzystorem - w sensie jego niedomagania (i jak się to objawia) Poprosiłem o namiar na mdxmd - obym nie musiał więcej zaglądać do tej pompy, ale jakby jednak... Pozdrawiam zimny ps. doczytałem że problemy z tranzystorem sterującym to była domena 1100-1150, nie wiem jak wczesne 1200. W ABS po 2007, tym nowszym podobno główną przypadłością są te szczotki w silniku (być może tranzystor także). Ale to tyle co wyszukałem - będę wdzięczny za podpowiedź. Ostatnio edytowane przez zimny : 29.03.2022 o 17:39 |
30.03.2022, 12:56 | #16 | |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 22 godz 44 min 36 s
|
Cytat:
ja regenerowałem kilka pomp w jednej z firm z branży ABS, tyle mi powiedzieli a o szczegółach nie chcą rozmawiać. Wiem tylko, że wymieniają szczotki oraz poprawiają sterownik a konkretnie część sterującą silnikiem pompy. |
|
30.03.2022, 13:09 | #17 |
trampkarz emeryt
|
OK, dzięki za info i namiary na .
Ogólnie, to tak na poważnie, wolałbym dalszej wiedzy o tych pompach nie zgłębiać bardziej niż w zakresie wciskania klamki hamulca niech toto działa i się nie psuje |
02.04.2022, 10:47 | #18 | |
Moderator
|
Cytat:
Jeżeli tak to rzadsze naciskanie może wydłużyć żywotność czyli stojąc np. na światłach nie naciskać? Jeżeli głupoty piszę to sorry. |
|
02.04.2022, 12:13 | #19 |
To nie jest servobremse. To jest po prostu modulator ciśnienia.
W momencie kiedy koło przestaje się obracać, zaczyna się obracać ten silnik i powoduje falowe spadki ciśnienia w obwodzie ale pik powraca do zadanej przez użytkownika wartości - tu zgaduje ale to na bank tak działa. Na ile kumam systemu hydrauliczne a to trochę moja robota obecnie to pewnie jest wewnątrz pompa tłokowa lub wielotlokowa lub metalowa membrana⌠coś co jest w stanie się cofnąć redukując ciśnienie w układzie wiele razy na sekundę. Tak czy siak - póki nie ma rozbieżności w prędkości obrotowej kół ten silnik będzie stał chyba ze producent zrobi procedurę testowa na mieszanie płynu przy uzbrajaniu i to miałoby sens. Ale póki co w żadnym moto tego nie stwierdziłem. Zatem jeśli użytkownik nie będzie wymuszał włączenia systemu to taki silnik może stac latami. A potem jest kapa. M
02.04.2022, 13:30 | #20 |
Gość
Online: 0
|
Dobrze matjas rozumiesz, by sprawdzić działanie ABS w gs1200 stawiamy go na centralkę , wciskamy tylni hamulec a przednim kołem kręcimy i już wszystko staje się jasne
|
|
|