|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.11.2011, 12:09 | #11 |
kto hamuje nie wygrywa
Miasto: Ostromecko
Motocykl: RD07
Przebieg: 100+
Online: 1 miesiąc 11 godz 35 min 7 s
|
A to nie jest tak że problem polega też na tym że w skład ceny paliwa za 1 litr wchodzi akcyza i inne podatki, które przewyższają cenę samego paliwa? Może tu jest problem? Ale chyba nie da się go rozwiązać buntem przeciw losowo wybranym koncernom... To kwestia ustaw i polityki. Ale że się na tym nie znam, się nie wtrącam i tankuję na najbliższej stacji albo w trasie kiedy jest potrzeba.
Ps. hans o właśnie...
14.11.2011, 12:22 | #12 |
Rząd rządzi i ustala podatki, a to one głównie wpływają na ceny paliw. Akcje, bojkoty czy inne bełkoty nam konsumentom nic nie przyniosą. Przecież większość z nas kupuje tam gdzie taniej. Skoro u mnie w mieście dwie wymienione wyżej stacje oferują najdroższe paliwo (dziwnym trafem zawsze obie stacje mają jednakową cenę), to naturalną koleją rzeczy idę tam gdzie taniej. Niestety z benzyną tak, jak z jedzeniem - muszę kupić.
To jest dobry pomysł i nazwa też na poziomie. |
|
14.11.2011, 12:37 | #13 |
Miasto: Warszawa
Przebieg: ~
Online: 2 tygodni 5 dni 1 godz 37 min 39 s
|
To bzdura, że cena paliwa zależy od ceny ropy, kursu dolara etc. Koncerny paliwowe mają długoterminowe kontrakty z dostawcami.
Za to jest świetny argument do podnoszenia cen gdy ropa drożeje i nie obniżanie cen na stacjach gdy 'ceny ropy na światowych rynkach' maleją. Generalnie (pomijając podatki) cena którą my płacimy za paliwo w większości zależy od tego jaki zysk zaplanował sobie koncern naftowy w danym roku... |
14.11.2011, 21:12 | #14 |
kapłan maryjan
Miasto: Krakuff
Motocykl: Super Penera
Przebieg: 667
Online: 1 tydzień 3 dni 8 godz 23 min 14 s
|
Ale Panowie to nie cena benzyny jest problemem niestety :/
Właśnie wróciłem z małej wycieczki do naszych zachodnich sąsiadów - Pb95 - 1,56-8 ojro, a zarobki? Już dawno nie tankowałem po 1,6 zł/litr... Dlaczego ceny mamy jak w UE a zarobki dzielone przez 4 ? Niech wprowadzą ojro i najniższa krajowa będzie 300 euro :/ Płakać się chce kruca... A koncern koncernem - nie zmienimy polityki firmy. PS. Ostatnio słyszałem w PR3 o planowanych podwyżkach akcyzy na paliwo, około 15 groszy do litra nam zafundują jako łatanie dziury budżetowej. |
14.11.2011, 21:34 | #15 |
Miasto: Gdynia teraz
Motocykl: kryzys.
Przebieg: 48 lat
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 miesiące 2 tygodni 7 godz 58 min 30 s
|
Łatanie dziury budżetowej naszą kasą to jak łatanie dziurawej skarpety łatą - metodą odprucia łaty z tej drugiej skarpety
|
14.11.2011, 22:07 | #16 |
Afryka zawsze w sercu i na tatuażu :)
Miasto: Bytom
Motocykl: BMW F800GS
Przebieg: 29167 M
Online: 3 tygodni 4 dni 12 godz 28 min 31 s
|
rower.... rower...
to jest myśl ... a africa od święta at: 5-7ltr pb /100km rower: max 2ltr wody/piwa na 50km (tyle ze piwko wyjdzie drożej na 100km od wody i od PB) albo afri na gaz
14.11.2011, 22:14 | #17 |
Miasto: Nottingham, UK
Motocykl: RD07a
Online: 1 tydzień 4 dni 19 godz 49 min 44 s
|
a ja tankuję za 1,39
14.11.2011, 22:23 | #18 |
Administrator
|
Nie wiem kto tworzy takie akcje ale powtarzają sie systematycznie i co ciekawe nawet tekstu nie zmieniają..... jedynie wstawiają aktualniejsze ceny.
Generalnie to bzdura. To Orlen jest głównym dystrybutorem paliw , zarówno BP jak i Statoil czy Lukoil itp muszą sprzedawać część paliw dostarczanych przez nich a tylko część swoich. Nie zdziwił bym się jesli to cwaniaczki z Orlenu rozsyłają tą bzdurną propagandę. Nie ma takiej możliwości żeby w jakikolwiek choć minimalny procent uszczuplić dochody koncernów oni nawet jak opuszczą po takim bojkocie z 5 gr na litrze to i tak na tym zarobią a za chwilę wyrównają ceny. sprzedaż paliw jest tak duża że nawet gdyby część społeczeństwa zrezygnowała na miesiąc czy dwa z tankowania to i tak spłynie to po nich jak po kaczce. Jestem za obniżeniem cen , ale niech ktoś mi przedstawi realny plan działania i od razu w to wchodzę. Póki co nikt nic nie wymyslił. Póki się unnia nie rozpadnie a "nasz rząd" będzie robił z nami co chce chyba niewiele da się zrobić. No może jedynie pospolite narodowe ruszenie z wyjściem na ulice i obaleniem obecnych struktur które nam robią coraz gorzej. Za dużo ludzi ma na tyle dobrze że się nie ruszą a pozostali w większości są zmanipulowani czyli tez posiedzą w domu i będą sobie narzekać ale nic nie zrobią. Cóż to taka nasza narodowa przypadłość że nie ma żadnej solidarności jak to ma miejsce w innych narodach. A tych co by chcieli coś zmienić i oparli się manipulacji rządowym jest za mało.
14.11.2011, 22:39 | #19 | |||
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 2 dni 9 godz 34 min 32 s
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
zdrowia |
|||
|
|