|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
26.02.2024, 07:18 | #1 |
Administrator
|
Michelin Adventure
Po 30 tyskm przyszedł czas na zmianę opon. Zostało na nich 2.2 mm bieżnika.
Dotychczasowe Anakee 2 spisywały się bardzo dobrze , nawet ostatnie swoje km przy 5* i padającej mżawce były przyczepne, całkowicie przewidywalne . Wybór padł na Adventury , pierwsze sto kilkadziesiąt km zrobione na razie tylko asfalt w tym dziurawy. Pierwsze wrażenie bardzo dobre, lekko się toczą ,miękko wybierają dziury , wbrew internetowym opiniom wcale nie reagują źle na nierówności wzdłużne ani nie są głośne na pochyleniach. Bardzo precyzyjnie utrzymują tor jazdy na wprost przy każdej prędkości w tym maksymalnej a do tego są stabilne. Co do przedniej nie mam uwag. Z racji że to od kształtu opony zależy jak się będzie zachowywać na dużych pochyleniach to w tej kwestii Anakee 2 była lepsza, blisko zamknięcia powierzchnia styku się zwiększała w Adventurach tego nie ma i stąd gorsze klejenie do drogi. Daje się wyczuć przy odkręceniu gazu w złożeniu że tył ma tendencję do lekkiego uślizgu , pozostaje lżej się obchodzić z gazem. Generalnie opony przyjemne i przewidywalne, michelin stanął na wysokości zadania choć złapał minusa z tylną za przyczepność blisko zamknięcia opony na zakrętach. Szkoda że Michelin strzelił sobie/nam w kolano nie produkując nadal Afrykańskich rozmiarów bo Anakee 2 były jak dla mnie najlepszą uniwersalną oponą. Adventury są dobre ale mają ten minus. Terenu jeszcze nie próbowałem , zobaczymy co zaoferują choć to raczej opona asfaltowa ewentualnie jakiś szuter w każdym razie sprawności terenowej nie oczekuję. Teraz słówko o ogólnej żywotności wiekowej Michelinów , 12 czy 16 lat nie robią na nich wrażenia nadal dobrze działają. Przykładowo innych producentów potrafią się zbetonować po 5 latach. Jest to nieistotne dla kogoś kto zużywa opony szybko ale jeśli ktoś np mało jeździ to wtedy warto kupić takie które się nie starzeją. Mam jeszcze jeden komplet używanych dwójek , zrobią 5-6 tyskm , jak by ktoś chciał tanio sprzedam , szkoda by leżały. Miałem je sobie założyć na sezon ale skoro są nowe to pewnie już nie wykorzystam. Gdyby nadal były do kupienia Anakee 2 i miałbym wybierać między nimi i Adventurami wybrał bym jednak dwójki choć Adventury są zaraz na drugiej pozycji.
26.02.2024, 09:01 | #2 |
Może i trzymają ale jeśli posiadasz AC i coś się ...tfu... przydarzy to litości nie będzie zze względu na wiek
|
|
26.02.2024, 09:10 | #3 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
16 letnie opony dobrze działają.
Nie mam pytań. |
26.02.2024, 09:57 | #4 |
trampkarz emeryt
|
Anakee 2 wiadomo - nieodżałowana opona. W rozmiarze do DL650/1000 robili ją do około 2018 chyba.
Adventure miałem też w DL650 - bardzo dobry następca, co do zachowania w mocnych złożeniach nie wypowiem się bo aż tak ambitnie nie jeździłem żeby ją domykać ale może tak być jak Dzieju pisze. Jeździłem na nich po kamieniach i szutrach - wydaje mi się że podobnie jak na anakach 2 tzn. 90% zależy od kierownika. Dla mnie - Anakee ADV to byłby jeden z pierwszych wyborów gdybym teraz zmieniał kapcie. Aha, głośne są tak w zakresie 80-100km/h jak pamiętam - mi to nie wadzi ale co bardziej wrażliwym może przeszkadzać. Co do wieku opon to nie wypowiadam się - sam zwykle zmieniam je zanim mają więcej niż 6-8 lat, a kupuję jak najświeższe. Ale to już każdy po swojemu ocenia i kalkuluje |
26.02.2024, 12:49 | #5 |
Administrator
|
Nie opieram się na teorii tylko praktyce.
Każdy może mieć swoje zdanie , sprawdziłem i piszę jak działały. Dyskutować nie będę. Głośności żadnej szczególnej nie zarejestowałem czyli mając jakieś porównania stwierdzam że ADV są normalnie ciche. Może po prostu dobrze sobie zakożyłem i sam sobie wyważałem , grawitacyjnie/ ręcznie. To nie ważne. Ważne że z wyjątkiem minusa przyczepnościowego blisko zamknięcia reszta jest dobra. Ktoś kto jeździ prosto nigdy się o tym może nie dowiedzieć. Opisałem wrażenia nie by dyskutować o roczniku czy innych aspektach ale by mogł ktoś podjąć decyzję. Testy obaliły mity o hałasie , o złym prowadzeniu we wzdłużnych szczelinach czy na nierównościach. Teraz niech każdy robi co chce z tymi informacjami.
26.02.2024, 12:54 | #6 |
trampkarz emeryt
|
Wracając do tego co pisałeś o zakrętach to przypominam sobie że czułem w złożeniach pewną różnicę po przesiadce z pirelli scorpion. I myślę że to nie kwestia mieszanki a właśnie profilu opony z boku.
Niemniej, Anakee adv wspominam bardzo dobrze i z chęcią je założę ponownie w przyszłości. Ale gdyby na rynku były anaki 2 to bym się nie zastanawiał |
26.02.2024, 12:59 | #7 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 4 dni 14 godz 29 min 49 s
|
Pewnie guma była ze starych lepszych czasów, jak wszystko co sprzed lat w stosunku do tego co teraz dostępne. Tylko że mieliśmy kiedyś te anaki 2 i po pierwszym sezonie trzeba je było zmienić. To było jakieś 16 lat wstecz w moim odczuciu po przebiegu 10 km były do wyrzucenia
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
26.02.2024, 13:52 | #8 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 22 godz 44 min 36 s
|
Anakee adventure są b.głośne jak na opony szosowe bo do terenu też się nie nadają.
Anakee 2 to była najlepsza opona w historii tego modelu Michelin próbował ją zastąpić Anakee 3 ale się to nie udało więc wrócili do produkcji anakee 2 dalsze kombinacje marki to model Adventure, który wg. mnie po anakee 3 jest kolejnym nie do końca udanym modelem.... Pirelli scorpion a/t są bardziej terenowe i super trzymają na asfalcie i do tego cichsze i co też istotne tańsze. |
26.02.2024, 16:32 | #9 |
Moderator
|
Nie mogę się powstrzymać panowie sorry))
Ten rajd to na Anakach przejadę? ))
26.02.2024, 19:47 | #10 |
Dobrze czytam że zrobiłeś 30tys na jednym komplecie opon?
|