|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
08.09.2008, 17:56 | #1 |
Filtr powietrza
Jak co niedziele wyjechałem objezdzic okoliczne szuterki i w pewnym momencie zacząłem odczuwac jakby szarpniecie pomiędzy 4,5 tys - 5 tys obrotów. Ale nic jadę dalej. Tak polatałem troszki i coraz gorzej - ledwo do domu wróciłem max 2 - 2,5 tys obrotów a dalej silnik kaszle przerywa.
Diagnoz miałem kilka - pompa, gaźniki,świece a okazło sie że filtr powietrza sie zapchał - faktycznie ostatnio z jazdy na jazdę paliła coraz więcej ale żeby aż tak że silnik nie chciał chodzić a i ja jezdziłem po kurzacych sie szutrach. Filtr wymieniałem ok 2800 km temu papierowy z InterMotors (Hiflo). Narazie założyłem stary filtr i chodzi OK - choc na oko to ten stary filtr jest bardziej zabrudzony. RD03 zasys powietrza ma dosyć nieszcześcliwie - koło tylnego koła, ale kurka gdzie kupic cos co da sie prac (K&N - czy cos podobnego) bo co 2,5 tys km filtr wymieniać - z torbami pojdę |
|
08.09.2008, 18:27 | #2 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Poczekaj do zimy. Będą gąbki. No chyba, że filtr do Hawka 650 jest taki sam jak do naszych AT - wtedy można ściągnąć z USA Unifiltery, znalazłem niedawno w necie.
08.09.2008, 19:07 | #3 |
Znalazłem K&N - w intermotors do Trampka (a to chyba to samo co do Rd03 bo symbol papierowego Hiflo jest identyczny dla obu motorków) - ale cena zwaliła mnie z nog 279 zł
Co do Hawka - inny jest raczej niż do Afri: http://www.knfilters.com/search/appsearch.aspx A co podpasowania czegos to po symbolu K&N ten filtr pasuje tylko od Trampków i Afri Rd04 (03 też chyba) http://www.knfilters.com/search/appl...x?Prod=HA-6089 Kurcze chyba kupie papierowy narazie - na czyms trzeba jeździć a i zima idzie to sie mniej będzie kurzyło |
|
08.09.2008, 19:16 | #4 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Rada jedna - omijaj szutry i jedź w błocko .
08.09.2008, 20:03 | #5 |
Ech - jak ktos dobrze mówi to ja nie neguję - dzisiaj padało - mam nadzieje że do łykendu jeszcze popada - tylko jak z Hubertem z miesiąc temu jezdizlismy to troche mi sie błotka trochę zassało - dupny ten wlot powietrza w 03 i 04 jest
|
|
08.09.2008, 19:44 | #6 | |
Miasto: Skoczów
Motocykl: RD07a
Online: 17 godz 32 min 0
|
Cytat:
Wlasnie dzwonilem do śląskiego speca od Afric i zdjagnozowal wlasnie filtr. Tak wiec ten post jest dla mnie kropką nad i
01.03.2009, 20:16 | #7 |
No to dzisiaj babcie przekąpałem w błocku - Wieczny miało pomoć - niestety znowu filtr do wymiany - kurde jak radzicie sobie z filtrami w 03/04.
Mi średnio filtr starcza na 2000 km - kurde z tobrami pójdę. Nie wiem czy się nie szarpnąć na KN- co z tymi gąbkami |
|
01.03.2009, 22:04 | #8 | |
Motocykl: RD04 CRF 450 R Husqvarna TE 610
Przebieg: 50000
Online: 1 dzień 6 godz 23 min 18 s
|
Cytat:
niemożliwy jesteś , jak będe następnym razem jechał podzidować dzwonie do Ciebie , a co do filtra to polecam papierowy otulić gąbką wcześniej lekko zwilżyć specyfikiem do tego przeznaczonym .Gąbke w arkuszach morzna kupić w akwarystycznym ale nie jest bardzo tania (choć przy twojej częstotliwości wymian napewno zaoszczędzisz). Albo podjedź do mnie mam jeszcze dwa arkusze gąbki to dotniemy i zwilżymy . |
|
01.03.2009, 22:09 | #9 | |
Cytat:
A od czego ta gąbka o co pytać |
||
01.03.2009, 20:33 | #10 |
Administrator
|
No wiesz Babel, jak będziesz go ciągle zalewał wodą i błotem to nie dziw się że tak szybko ci się zakleja.
Był już omawiany patent polegający na zastosowaniu filtra samochodowego o kształcie podchodzacym do oryginału 03/04 . Nie pamietam jaki był koszt ale coś do 30zł...... ale moge sie mylić. W każdym razie zdecydowanie taniej. Pozostaje tylko kwestia materiału i jego przepuszczalności jak i stopnia filtracji. Wiadomo że nic za darmo, znaczy jak luźny to gorzej filtruje i zuboża mieszankę, ciasny czyści powietrze lepiej ale ma tendencje do jej wzbogacania.
|
|