|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
05.03.2013, 18:58 | #71 |
zarobiony...
Miasto: Łódź
Motocykl: RD07a & Yamaha XV1900 Raider
Przebieg: za mały
Online: 5 dni 1 godz 3 min 8 s
|
i dziś sprawdziłem... str. 101 instrukcji obsługi... jest napisne:
1 ) wyl. silnik, ustaw motocykl na podstawce centralnej i przełącz biegi w poz. luzu. 2 ) Sprawdz zwis łańcucha w środkowej części między zębatkami, ugięcie powinno wynosić: 35-45mm 3) Sprawdź ugięcie w kilku miejscach obracając tylnym kołem itd..... ja tak zrobiłem na swoim DID jakims podwójnie wzmacnianym 35.000 km i zacząłem od 24 ząbka.. teraz jestem na 26.... łańcuch smaruję równo co 500km Motulem Road Plus...a myję naftą 2x w roku... na mojej naklejce nie widziałem zadnego napisu ..." stopka boczna" a jak jest u was
05.03.2013, 21:28 | #72 |
Miasto: Józefin
Motocykl: RD07a
Przebieg: 84000
Online: 4 miesiące 1 dzień 13 godz 14 min 9 s
|
Dla mnie to byłoby nie logiczne bo Afryka fabrycznie nie ma stopki centralnej Jutro pójdę jeszcze doczytać nalepkę na wachaczu:P
Zdrowia |
05.03.2013, 21:42 | #73 |
Are we truly alone? The Truth is Out There
Miasto: Urzut
Motocykl: obecnie brak
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 1 godz 2 min 6 s
|
instrukcja polska - strona 101 - stopka centralna
haynes - strona 28 - stopka boczna |
05.03.2013, 21:45 | #74 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Źle przetłumaczyli. Na bocznej.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
06.03.2013, 00:41 | #75 |
zarobiony...
|
z tą boczną to bez sensu trochę..bo.. dostęp utrudniony i kołem nie możesz obracać...aby sprawdzić w różnych położeniach....
06.03.2013, 01:01 | #76 |
zarobiony...
|
właśnie daltego że przeczytałem i dziś przeczytałem instrukcje.. są wątpliwości....
06.03.2013, 01:07 | #77 |
Administrator
|
W sumie to masz rację, przydało by się trochę sprecyzować sprawę sposobu naciągu.
Sposób pierwszy to na centralce, chyba najmniej właściwy z racji braku uwzględnienia zużycia sprężyny czy jej napiecia. Może się sprawdzać na linni produkcyjnej jak wszystko jest nowe. Drugi sposób na bocznej stopce jest już bardziej właściwy z uwagi na częściowe obciążenie zbliżone do normalnej jazdy. Trzecia możliwość ,i moim znaniem najwłaściwsza, to ustawienie naciągu pod obciązeniem użytkowym czyli jednej osoby. Daje to optymalną pracę łańcucha. Tylko w taki sposób ustawiam naciąg. Kiedyś spróbowałem niby książkowego i u mnie nie zdał egzaminu , pod dwiema było za ciasno a pod jedną jakoś tak nijak. Co do pomiaru luzu to nie bawię się w klocki czy suwmiarki a po prostu pod tą jedną osobą ustawiam tak by dotknąć łańcuchem dolnej końcowki ślizgu. Łańcuch jest dobrze napięty i działa i na dwie osoby. Jak większy ladunek to można jeden dołek zluzować ( o ile bedzie potrzeba) . Zwłaszcza w 03 trzeba na to zwrócić uwagę. Co się tyczy 07 to sprawa jest prosta , tam wahacz pracuje bardziej poziomo już pod jedną osobą wtedy nie ma potrzeby luzowania dołka przy zwiększaniu obciążenia. No cóż ,musisz wybrać czy wolisz instrukcję fabryczną czy sprawdzone rady w praktyce. Ja swój sposób wybrałem i zmieniać go nie będę.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 06.03.2013 o 08:49 |
06.03.2013, 10:27 | #78 |
Ja mam taki sposób, który sprzedał mi kumpel.
Stawiam moto prosto na kołach i ustawiam łańcuch na taki luz, żeby weszły dwa palce między łańcuch a przedni ślizg na wahaczu od góry. Działa.
06.03.2013, 16:21 | #79 |
zarobiony...
|
Myślę że nie do końca... bo może na stopce centralnej zawiecha jest najbardziej wychylona w dół i ustawiamy napięcie łańcucha dla jak by dla - "najluźniejszej" pozycji... czyli podczas skoku zawieszenia w dół .... łąńcuch bardziej nie wyluzuje się i nie spadnie.... może takie wyloozowanie zawiechy jest bardziej niebezpieczne.. i nie wiem nie znam się.. "zarobiony jestem" ..
06.03.2013, 16:23 | #80 |
zarobiony...
|
....możesz podać obwód obu palców i ewentualnie których używasz