|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
22.04.2024, 00:37 | #11 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
https://en.wikipedia.org/wiki/SAE_J300 |
|
22.04.2024, 06:47 | #12 |
Administrator
|
Co to znaczy "W30, to nie zalecenie, tylko minimum wymagane" czy w końcu producent przewidział konkretne oleje czy każdy może lać co mu się podoba bo z tego co czytam to chyba tak wielu robi.
Punkty smarne silnika , pompa oleju , przepustowości filtra i całej magistrali łącznie z jej średnicami i wydajnością ciśnieniową ...to wszystko jest policzone pod konkretne oleje , pomijam szczególne/celowe działania by silnik szybciej się zużył. Zastosowanie zbyt gęstego oleju do układu obliczonego na rzadki olej poskutkuje tym że go mniej dotrze do punktów smarnych a przy niskich temperaturach doleci zdecydowanie później. To że jak już się tam znajdzie to utrzyma grubszy film olejowy to inna sprawa. O ile zmiana np z W30 na W40 dla lepszego smarowania w cieple nie budzi jeszcze wątpliwości ale dowolne manipulacje już tak. To jak to jest do CRFki producent coś przewidział czy co kto lubi lub obejrzy w internecie? Dla przypomnienia cyfry po W oznaczają czas spłynięcia oleju w temp 100* także jest spora różnica między 30 a np 50 mimo że jest gorący.
22.04.2024, 22:31 | #13 |
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Online: 1 tydzień 17 godz 31 min 5 s
|
Panowie, nic mi się nie pochrzaniło i nie mam ochoty nikogo pouczać, ale ja na Waszym miejscu przygotowałbym się merytorycznie. Pierwsza liczba oznacza płynność/lepkość w 40*C. Litera W znaczy tyle co winter, czyli olej wielo-sezonowy (o odpowiednio dużym index-ie lepkości). Natomiast liczba po literze pokazuje grupę klasyfikacyjną lepkości/płynności w 100*C. Pierwotna klasyfikacja, to : oleje zimowe SAE 10, 20 i 30 - letnie SAE40-70. Omawiany przykład 10W30 to olej wielosezonowy, "na zimno jest olejem SAE10, a temp. 100*C olejem z grupy SAE30. Po za tym, trzeba wiedzieć, że oleje o tych samych oznaczeniach potrafią się bardzo różnić w parametrach mierzalnych (pomijając parametry de facto), dlatego najistotniejszy jest ... producent.
Dzieju, ja piszę w tematach przerobionych osobiście, czyli z doświadczenia własnego, a także kumpli po fachu. W budowie silników najbardziej na przestrzeni lat zmieniły się materiały, a właściwie ich obróbka (mam na myśli pojazdy cywilne), dlatego magistrala olejowe w nowej Afryce zasadniczo nie różni się od starej. Pasowanie samej pompy jest standardowe i chłodnice oleju też. Na pewno szybkość docierania do ostatniego węzła ma znaczenie, ale tylko przy zimnym starcie, a motór to nie taksówka, gdzie dryndzioż dla oszczędności paliwa rusza prawie na biegu wielokrotnie w ciągu dnia. Na koniec : każdy wierzy w co chce. Ja wierzę, że stare sprzęty przeżyją nowe bo producenci kombinują, jak zachować ruch w interesie, o czym pisalem już. I tyle. |
12.06.2024, 12:44 | #14 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 22 godz 44 min 36 s
|
mam prawie 140.000km nic nie ubywa od wymiany do wymiany,
jeżeli chodzi o dyskusje jakiego oleju bierze "najwięcej" to dodam od siebie, że z doświadczenia kilkudziesięciu motocykli jakie posiadałem ale i nie tylko moich... motocykle które brały olej - brały każdy zalany olej i tyle w temacie wg. mnie. |
12.06.2024, 13:04 | #15 |
Nic nie bierze, 10w40 zwykły syntetyk, nie najdroższy.
Z doświadczenia motocykla który brał sporo oleju, im mniej było tym mniej brał. Im szybciej się jeździło i na wyższych obrotach to też zużycie wzrastało.
12.06.2024, 13:09 | #16 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Panowie Wy chyba macie litrówki a mowa o 1100. Moja litrówka tez oleju nie brała. Nie pierwszy raz słyszę że 1100 łyka oleum i to nie mało i wcale nie przy pałowaniu.
|
12.06.2024, 13:14 | #17 | |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 22 godz 44 min 36 s
|
Cytat:
Silniki 1100 to już jednorazowe rozwiązanie, jak coś uszkodzi tą powłokę to cały blok silnika na szrot, naprawa nieopłacalna wymiana bloku także. |
|
|
|