Bo o łańcuch sie dba. Zwlaszcza jak jest dobry - wtedy dluzej pożyje. Brytfanka do ciasta 1litr nafty, szczotka.
Odkrecamy kolo, kladziemu łancuch w nafcie i jedziemy szczoteczką. 1 dwa razy w sezonie wystarczy. potem sprawdzamy czy wszystkie ogniwa luzno sie ruszaja, nie sa gdzies zapieczone czy przytarte. jesli tak nalezy go rozruszać - ineczej konczy sie to wypadnieciem ogniwa czy uszczelniacza - co konczy żywot łancucha. Nie wiem co to za historie z tymi kołkami, i inne bzdety kosmiczne nikogo nie obrazając. Luz lancucha podawany na wahaczu to okolo 4 cm (rd07a) i gwarantuje on ze PRZY PELNYM ZŁOZENIU AMORA luz bedzie dalej wystarczajacy zeby niczego nie uszkodzic. Zatem pomiary przy obciazeniu itd mijaja sie z celem. Luz mierzymy na BOCZNEJ PODSTAWCE, na rownym plaskim terenie. Czyli nie na skosnym zjezdzie do garazu np. Pomiar przykladamy w polowie dlugosci lancucha. Dla maniaków - pomiar wykonujemy w kilku miejscach łancucha i ze wzgledu na jego nierownomierne naciagniecie ksiazkowy luz ustawiamy w miejscu gdzie lancuch jest najciasniejszy. Amen PS: ide na Afripedie stworzyc jedynie słuszna wersje. |
już miałem temata nie ruszac.. ale
po zmianie tylnej zebatki... łańcuch był na 21ym ząbku a teraz jest na 12tym. zmieniałem z 45 na 46. gumaaa !!!! :oldman: tszoda dzida !!!! |
No i wszystko teraz jasne, dlaczego u mnie łańcuch jest na 25 ząbku po przejechaniu 13kkm. Mam zębatę 45z.
A poco zmieniales na 46z? :> |
tylna opona 140/80, zębatka nowa 45 zębów i łańcuch wylądował na 10 dołku:)
|
dziś Zibiano widziałem jak zakładał nowy naped 16/45 do at rd07a
bylo na 19 ząbku |
Czy w świetle natłoku tych informacji łańcuch mojej babci RD03 od 34 ząbka choć na wstęp do Bałkanów wystarczy (to mój pierwszy raz ;-))? "Trampkarze" ciekawie opisują Słowenię, Chorację i Rumunię
|
obejrzyj czy jest równo wyciągnięty, czy nie ma uszkodzeń rolek , umyj , nasmaruj.......
a jak nie będziesz się wściekał to pojedziesz , wrócisz i jeszcze polatasz. |
Cytat:
|
niutonometry do nakrętki
nie chcę zakładać nowego wątku, więc sie podłącze.
Czy niutony do dokręcenia nakrętki tylnego koła to regulujemy "nuzią" czy "rąsią"? Jakie są wasze doświadczenia, uwagi? |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:01. |